Reabilitarea centrului Buzăului: Amestec de arhitectură de pe vremea lui Cuza cu spoturi de lumină în pavele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Buzăului de odinioară
Centrul Buzăului de odinioară

Sunt şanse ca, după reabilitare, centrul vechi al Buzăului să semene cu cel de acum o sută de ani. Firma care a realizat proiectul de reabilitare a străzii Cuza Vodă din Buzău au avut grijă să-i întrebe mai întâi pe istoricii de la Muzeul Judeţean cum arăta acest spaţiu pe vremuri. Rămâne ca firma de construcţii să respecte proiectul cu fidelitate. 

Centrul vechi, loc de întâlnire între buzoieni şi Alexandru Ioan Cuza

Pe 6 februarie 1859, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza ajungea la Buzău, în drumul său spre Bucureşti, pentru a-şi prelua domnia principatelor. Încântat de primire, Cuza a decis să înnopteze aici iar pe 7 februarie s-a întâlnit cu sute de localnici, în centrul comercial al oraşului. Drumul care a găzduit adunarea populară avea să fie botezat mai târziu Cuza Vodă.

„La sfârşitul secolului 19, strada Cuza Vodă era principala zonă comercială a târgului Buzăului care a înflorit mai ales după războiul de independenţă. Deja se construiau case cu etaj, peste vechile clădiri, cu balcoane din fier forjat, frumos decorate şi prăvălii la parter. Se circula cu trăsura”, ne-a povestit Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean.

Centrul vechi al Buzăului are însă o istorie mult mai îndelungată. Potrivit istoricilor, în secolele 17 – 18, aici era un centru al negustorilor. Aceştia îşi săpaseră sub case, chiar sub nivelul pivniţelor, adevărate sisteme de ascunzători, unde îşi duceau averile şi familiile, în timpul incursiunilor pe care le făceau frecvent turcii din raiaua Brăilei. Printre buzoieni circulă şi acum o legendă cum că subteranul Buzăului este împânzit de tuneluri şi pivniţe secrete.

„În proiect este prevăzută şi montarea unor plăci cu texte despre istoricul zonei, pe care vor apărea multe amănunte interesante despre acest spaţiu”, ne-a spus directoarea Muzeului.

Strada Cuza Vodă

Citeşte şi: Centrul istoric al Buzăului va fi pavat cu dale luminoase

Reabilitarea centrului istoric va dura trei ani

Primăria a reuşit anul acesta să obţină o finanţare de 16.000.000 de euro pentru un vast proiect de dezvoltare urbană, din care peste un milion de euro vor fi destinaţi reabilitării centrului istoric al oraşului.

Până în 2013, când este stabilit termenul de finalizare, strada Cuza Vodă va fi decorată cu felinare de epocă, băncuţe de piatră, balustrade din fier forjat şi pavele luminoase. Stratul de asfalt va fi înlocuit cu dale de granit, în culori diferite, printre care vor fi intercalate 50 de dale speciale, cu spoturi de lumină.

Vor mai fi montate 10 bănci de piatră, 30 de lămpi stradale, un ceas de epocă, trei bazine de apă, trei buvete şi cinci panouri cu istoricul zonei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite