Rata şomajului a scăzut artificial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Agenţie Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat recent că rata şomajului a scăzut în judeţul Buzău de la 10,4 la 10,2 la sută. În spatele acestei veşti aparent îmbucurătoare se ascunde un adevăr trist. Rata şomajului nu a scăzut doar pentru că nişte oameni şi-au găsit de lucru în cele din urmă ci pentru că mulţi şomeri au ieşit din plată şi nu mai primesc indemnizaţii.

Scăderea şomajului în primele luni de primăvară era ceva obişnuit în anii anteriori. Firmele de construcţii şi societăţile agricole îşi reluau activitatea întreruptă pe timpul iernii şi ofereau o mulţime de locuri de muncă chiar şi pentru necalificaţi. Situaţia s-a schimbat, se construieşte tot mai puţin, iar multe firme de profil s-au închis. În condiţiile date, numai câteva societăţi rezistă şi îşi permit să facă angajări, dar nici acestea la volumul din trecut.

Reprezentanţii AJOFM confirmă că în construcţii nu mai au loc prea mulţi şomeri. „ Ne menţinem în trend. Au fost angajate aproape 200 de persoane în construcţii, agricultură şi servicii. Numărul este ceva mai mic decât în trecut. În construcţii firmele mari au făcut angajări”, ne-a declarat Valeriu Dimciu, directorul coordonator al AJOFM Buzău.  Şeful de la „Forţele de Muncă” este contrazis de antreprenori. „ Nu am mai angajat pe nimeni. Anul trecut în luna mai aveam 240 de muncitori cu care lucram la proiecte mari. Acum nu se mai construieşte nimic. Sunt blocat, nu mai am pentru ce să fac angajări” ne-a declarat Gabriel Mihalaşcu, administratorul unei firme de construcţii.

Şomaj tehnic în agricultură   


În agricultură se lucrează în general cu zilieri cărora proprietarii de terenuri nu le încheie contracte de muncă astfel că la nivel oficial forţa de muncă absobită în domeniu este nesemnificativă. „Nu avem o situaţie cu privire la forţa de muncă din agricultura judeţului, dar este ştiut faptul că societăţile trimit angajaţii în şomaj tehnic pe perioada de iarnă. Faptul că în primăvara aceasta nu toţi sunt chemaţi înapoi la muncă se înscrie în fenomenul general” ne-a declarat Ştefan David, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Buzău. Rata şomajului a scăzut pentru prima dată după multe luni şi datorită faptului că pentru aproximativ 200 de persoane a expirat perioada de plată a ajutorului de şomaj. 


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite