Raluca Popescu este vicecampioană la Olimpiada de limba franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Popescu
Raluca Popescu

Pasionată de limba lui Voltaire, a ocupat locul doi la concursul naţional destinat elevilor de clasa a noua.

La faza naţională desfăşurată la Cluj au participat aproximativ 100 de elevi de clasa a IX-a din toată ţara. Raluca a reuşit să se claseze pe locul doi, imediat după o gălăţeancă, la o diferenţă de 20 de sutimi. „Acest concurs mi-a adus satisfacţii şi a fost o acumulare de experienţă care sunt sigură că-mi va prinde bine. M-a făcut mai încrezătoare în mine şi m-a convins că trebuie să continui cu limba franceză. Chiar dacă la început mi s-a părut greu, până la urmă am reuşit", ne-a zis olimpica.


A început să studieze limba franceză în clasele primare, dar pasiunea sa pentru francofonie s-a născut în timpul gimnaziului. Aici a avut parte de o profesoară care a încurajat-o să studieze din ce în ce mai mult. Pentru a o atrage şi mai mult, a primit diferite roluri în scenete în limba franceză. „Am avut o piesă de teatru în care am fost Le Petit Prince (Micul Prinţ), am fost şi vulpe, geograf şi trebuia să vorbim în franceză. Chiar şi în timpul vacanţelor, doamna profesoară ne chema să facem lecţii şi îmi plăceau", îşi aminteşte Raluca.


După finalizarea gimnaziului s-a hotărât ca la liceu să opteze pentru profilul bilingv- franceză. „La liceu am am avut şansa unui alt profesor foarte bun care se implică şi care ne ajută să înţelegem cât mai bine. Apoi a venit propunerea din partea dumnealui să participăm la olimpiadă", ne-a spus eleva.


Pentru noul an şcolar are deja planuri să participe din nou la olimpiadă şi să ajungă cel puţin pe acelaşi loc de anul trecut sau chiar pe primul loc în ţară. „Eu sper să obţin rezultate bune şi în acest an şi chiar aş vrea să nu renunţ la limba franceză", mărturiseşte Raluca Popescu.

Întrebări şi răspunsuri


Ce te-a atras spre limba franceză?
Îmi place pentru că este melodioasă. Mie mi-a plăcut dintotdeauna şi muzica franceză. Când am timp liber, citesc cărţi în limba lui Voltaire şi Hugo. Încă nu citesc volume cu limbaj foarte complicat, dar sper ca în timp să mă perfecţionez.


Ai vrea să-ţi faci o carieră bazată pe limba franceză?
Da, chiar asta îmi doresc, dar nu ca profesoară, nu aş alege această variantă. Cred că mi s-ar potrivi mai bine meseria de traducător. Mi-ar plăcea să mai ştiu încă o limbă, dar nu engleză, ci una care să fie mai puţin cunoscută.

Ce îi place
Îmi place să mă plimb, să călătoresc şi să citesc eu din propria iniţiativă. În timpul liber îmi place să mă uit la televizor, să stau cu prietenii sau în familie, cu părinţii şi îmi place foarte mult să vorbesc. Îmi plac oamenii care se adaptează în funcţie de mediu.


Ce nu îi place
Nu îmi plac falsitatea şi superficialitatea. Dintre materiile de la şcoală nu îmi place chimia, dar totuşi învăţ. Nu îmi plac oamenii care tratează persoanele de lângă ei sau le privesc într-un alt mod diferit decât sunt de fapt.


Profil
Născută: 23 iunie 1994, Pătârlagele
Ocupaţie: elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu
Familie: un frate

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite