Profesorul Horia Blănaru, un filatelist pentru care hobby-ul poate avea rigoare ştiinţifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Blănaru, un filatelist împătimit
Horia Blănaru, un filatelist împătimit

Este unul dintre puţinii reprezentanţi ai lumii filatelice, un om pentru care timbrele au rămas o adevărată pasiune

În copilărie, pe când avea vreo 4-5 ani Horia Blănaru desprindea timbre de pe plicuri. Îl ajuta mama sa, care funcţionară la CEC fiind îi procura plicurile. Erau primele preocupări pentru o pasiune pe care o are şi acum şi pe care parcă ar vrea să o ridice la rangul de ştiinţă: filatelia.

Anii au trecut, dar pasiunea pentru timbre a lui Horia Blănaru nu a dispărut.  S-a dedicat unei profesii nobile care i-a adus satisfacţii deosebite, dar a continuat să colecţioneze şi de ceva vreme să studieze filatelia.  Horia Blănaru este profesor de engleză la Şcoala Generală „Ion Creangă”, dar când nu este la catedră îşi ocupă timpul cu studierea minuţioasă a timbrelor româneşti emise după cel de-al doilea război mondial, în perioada Republicii Populare Române. Se ocupă la modul cel mai serios şi profesionist de filatelia românească a acele perioade, de erorile acelor emisiuni, după ce ani la rând a colecţionat timbre străine pentru că, spune el i se deschideau noi orizonturi, vedea lumea prin acele timbre.” M-am săturat de timbrele străine. Acum patru ani m-am îndreptat către cele româneşti. Am început cercetarea filatelică dintr-un sentiment de datorie faţă de cei care m-au iniţiat” ne-a spus Horia Blănaru.  

Vremuri apuse


Se uită cu o urmă de regret în urmă, către anii 80 atunci când Buzăul era cuprins de o efervescenţă în lumea filatelică. Erau vremuri în care filatelia era hobby-ul păturii de mijloc formată din ofiţeri, medici, ingineri sau profesori. Se organizau întâlniri, expoziţii, filateliştii corespondau între ei. Acele timpuri au apus din păcate după 1990. Mulţi dintre înfocaţii de filatelie s-au stins, iar „averea” lor constând în clasoare de timbre s-au pierdut ori au ajuns pe mâinile unor aşa-zişi colecţionari. „Au murit colecţionari, au dispărut oamenii care m-au învăţat filatelie, s-a pierdut atmosfera, am rămas foarte puţini”, spune Horia Blănaru. 

 
Filatelia a devenit un hobby comercial


Filatelie se face şi acum dar la un alt nivel. Hobby-ul a devenit comercial crede Horia Blănaru. Se emit timbre mai mult decât este nevoie, ori din mercantilism sunt scoase pe piaţă prea puţine pentru ca astfel valoarea să fie foarte mare. Nici oameni care să se aplece către filatelie nu prea mai sunt, iar tinerii sunt departe de acestă pasiune. Prea puţini sunt cei care au o colecţie filatelică. Dacă în anii 80 copii se adunau în faţa blocului şi făceau schimb de timbre acum sunt tineri care nu au atins niciodată un clasor. „ Copiii nu mai au acces la timbre, nu mai au disoponibilitate, iar filatelia nu mai este văzută ca un mod de petrecere a timpului liber.”   

Ce-i place


Mă bucur să văd că se păstrează anumte tradiţii. Îmi place să fiu în pas cu schimbările. Viaţa culturală de bună calitate, lupta pentru cultura română şi eforturile de a face ceva notabil. Mi-a plăcut să mă implic în organizarea de evenimente. Am avut un rol activ la fiecare expoziţie. Îmi place activiatatea mea la catedră, să lucrez cu copii. 

Ce nu-i place


Nu îmi place siperficialitate şi mai ales mercantilismul vieţii cotidiene actuale. Mă deranjează foarte tare invadarea culturii române de şabloane străine, care nu ni se potrivesc şi care nu ne reprezintă. Mă intrigă faptul că munca nu sete stimulată şi că specula şi hoţia sut previte cu admiraţie.

Întrebări şi răspunsuri:


De ce credeţi că s-a stins interesul pentru filatelie?

În primul rând pentru că filatelia a devenit prohibitivă. Poşta este dezinteresată nu mai vinde timbre, iar Internetul a dat lovitura corespondenţei. Emisiunile actuale de timbre au caracter speculativ. Plicurile care se colecţionau înainte au devenit la rândul lor prohibitive, fără aderenţă. 

Poate fi considerată filatelia o ştiinţă?


Se poate spune. Este un hobby care poate să aibă o rigoare ştiinţifică. Am studiat timbrele româneşti emise începând din anul 1948, urmând să acopăt toată perioada pînă în 1965, şi intenţionez să public o carte în care să evidenţiez erorile pe care le-am observat.

Profil:


Nume: Horia Blănaru
Născut: 6 iunie 1949, Petreşti jud. Alba
Studii: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi Facultatea de Filologie
Ocupaţia: profesor de limba engleză, Şcoala Generală „Ion Creangă” Buzău
Stare civilă: căsătorit, doi copii


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite