Buzoianul Florin Iamandei este o personalitate puternică a învăţământului vrâncean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa lui se întrepătrunde cu existenţa Colegiului Valeriu D. Cotea din Focşani. Istoria şi evoluţia colegiului se împleteşte de mai bine de trei decenii cu activitatea lui. Profesorul Florin Iamandei este un învingător. Tot ce a făcut până acum în cariera sa de dascăl a fost din pasiune.

Matematica l-a fascinat încă din şcoala generală, rezultatele obţinute la concursurile naţionale fiind dintre cele mai bune.


Cunoscutul profesor de matematică îşi aduce aminte cu emoţie de ziua în care a primit repartiţie ministerială la Colegiul Valeriu D. Cotea din Focşani. Asta se întâmpla în anul 1976.

„Aveam 23 de ani atunci când am avut primul curs. Când am intrat prima dată în şcoală, secretara de atunci a liceului mi-a spus răspicat: vrei să rămâi la noi la liceu sau te gândeşti să pleci după numai un an? Nu numai că nu am plecat, dar iată că au trecut 34 de ani de când sunt la această şcoală. Este ca şi casa mea şi mă simt extraordinar. Avem un colectiv de profesori foarte bun, dedicaţi învăţământului. Sunt fericit că fac parte din acest grup de cadre didactice", recunoaşte profesorul focşănean.


Din anul 1982, Florin Iamandei ocupă funcţii de conducere în instituţia de învăţământ. Mai întâi a fost director adjunct, iar din anul 2007 este director plin al Colegiului Valeriu D. Cotea. Perfecţionist şi un bun strateg, Florin Iamandei este deschis oricărei propuneri şi încurajeză creativitatea.

„De-a lungul anilor, elevii noştri au avut rezultate foarte bune în concursurile naţionale la olimpiadele de specialitate. Practic, nu a fost an să nu avem elevi care să nu se fi aflat pe podium la Olimpiadele pe meserii. Suntem mulţumiţi şi de activitatea creativă a elevilor noştri. Din păcate, mulţi dintre oamenii de conducere nu înţeleg că agricultura şi turismul pot scoate ţara din impas. Colegiul Valeriu D. Cotea este o unitate de învăţământ respectată în judeţul în nostru, dar şi în ţară", spune profesorul focşănean.


Iubit şi respectat de elevi


Chiar dacă este director, profesorul Florin Iamandi şi-a păstrat şi orele la catedră. „Am două clase unde predau. Consider că o oră perfectă este aceea în care măcar cinci minute se mai şi descreţesc frunţile elevilor. Le-am spus şi colegilor mei că pe primul loc eu pun interesul elevului şi asta m-a făcut să am o realţie corectă cu fiecare dintre ei".


Profesorul focşănean recunoaşte că sunt şi cadre didactice care ţin ore prea într-o atmosferă încordată, lucru care îi sperie pe elevi.
„Nu poţi intra la clasă tot timpul încruntat şi morocănos. Sunt şi astfel de cadre didactice, dar eu cred că important este ca profesorul să-i ofere o ăpregătir şi educaţie pe măsură elevului, indiferent de nivelul la care se află el în orice moment", adaugă Iamandei.

Întrebări şi răspusuri


Ce aţi realizat în cei peste 20 de ani de conducere?
Am mărit numărul specializărilor în acest colegiu. Numărul elevilor a crescut de la 500 la aproape 2.000, lucru care arată că suntem un colegiu puternic. Elevii noştri din afara oraşului beneficiază de condiţii foarte bune de cazare şi masă. Totul se află în acelaşi loc. Cămin, cantină, clase de curs, teren şi sală de sport.

Vă este greu să conduceţi colectivul în această perioadă de criză?


Toţi cei care s-au perindat la putere în toţi aceşti ani de după Revoluţie au furat cât au putut şi acum nu ştiu cum să dărâme baza societăţii. Învăţământul şi sănătatea au fopst lovite tot timpul.

Ce îi place


Îmi place enorm ceea ce fac. Meseria de dascăl este delicată, dar din păcate este hulită de oamenii care se află în conducerea ţării. Îmi place să lucrez cu oameni profesionişti. Îmi place să lucrez cu elevii, în instituţiile de învăţământ, îmi place ceea ce fac.


Ce nu îi place


Dezordinea şi haosul. Mă deranjează foarte mult şi oamenii falşi. Minciuna şi lipsa de caracter. „Îmi plac oamenii care îţi spun în faţă ceea ce cred despre tine şi despre viaţă. Nu-mi plac oamenii parşivi, cu două feţe, care se dau mari în papuci mici, care se laudă cu faptele altora şi mai au şi gura mare.

NĂSCUT 25 iulie 1953, Pătârlagele (Buzău)
STUDII Universitatea Al. I. Cuza Iaşi, Facultatea de Matematică
OCUPAŢIE Profesor de matematică, Director la Colegiul Valeriu D. Cotea Focşani
FAMILIE Căsătorit, o fată

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite