Profesorii revin la clasă după o lună de grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva maraton, de aproape patru săptămâni, a luat sfârşit. Elevii şi profesorii intră din nou în şcoală de luni. În timp ce peste 500 de cadre didactice din Buzău protestau vineri în centrul oraşului, liderii lor sindicalişti băteau palma cu ministrul Educaţiei.

Negocierile dintre sindicaliştii buzoieni şi ministrul Funeriu au durat mai bine de trei ore. Chiar dacă nu au obţinut decât promisiunea de a primi salarii majorate conform hotărârii judecătoreşti doar pentru luna ianuarie, liderii sindicaliştilor consideră că au înregistrat o mică victorie.


„De luni intrăm la ore. Acestea sunt concluziile care s-au conturat după câteva ore de discuţii cu ministrul Funeriu. Am rămas totuşi dezamăgiţi că se va aplica Ordonanţa 41, care anulează majorările salariale. Urmează să mutăm acest război în instanţă iar noi vom respecta hotărârea pe care aceasta o va lua", declară Saul Bularcă, vicelider al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Buzău.


După patru săptămâni de proteste, doar unul din cinci profesori din învăţământul preuniversitar de la Buzău mai era dispus să susţină acţiunile revendicative care aveau ca scop majorări salariale de 33%.


Ultimul cuvânt privind încetarea protestelor de stradă şi reluarea cursurilor a aparţinut tot profesorilor de la Buzău, care s-au întâlnit vineri după amiază în amfiteatrul Liceului Eminescu şi au suspus la vot propunerea.


Chiar dacă în urma votului favorabil încetării grevei s-a instalat o pace provizorie, liderii de sindicat spun că sunt pregătiţi oricând să răspundă apelurilor de solidaritate venite de la nivel naţional.


"Nu se poate vorbi decât de o pace provizorie, pentru că noi vom respecta calendarul protestelor de la nivel naţional. Autorităţile trebuie să ştie că suntem pregătiţi să ieşim din nou în stradă, dacă aşa se va hotărî la nivel naţional. Chiar dacă vom intra la ore nu înseamnă că tensiunile au dispărut. Vom folosi alte metode de protest, cum ar fi netrecerea notelor în catalog"
, a spus liderul SÎP, Ion Dobre.


Vestea că de luni se va învăţa în toate şcolile din Buzău a picat cum nu se poate mai bine pentru părinţii elevilor care astfel au scăpat de perspectiva anulării unui an de cursuri.


„Eram extrem de îngrijoraţi că anul şcolar putea fi îngheţat. Până acum am cheltuit o grămadă de bani mai ales cu pregătirea suplimentară. Sper ca băieţii mei să poată recupera materia pierdută până acum", spune Maria Cătălin, mama a doi elevi din Buzău.


80% dintre şcolile buzoiene au avut lacăte pe uşă în ultimele săptămâni, după ce dascălii au decis să protesteze.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite