Profesorii au primit salarii înjumătăţite. În schimb, au răspuns cu o grevă de două ore.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătoarea Tănţica Bonciu speră că situaţia va fi rezolvată
Învăţătoarea Tănţica Bonciu speră că situaţia va fi rezolvată

O singură şcoală din judeţul Buzău, cea de la Brădeanu şi-a plătit integral cadrele didactice pentru luna trecută. În comuna Smeeni banii au ajuns pentru achitarea a 90% din lefuri, în rest situaţia este dramatică. Aproape toate şcolile din oraş se confruntă cu lipsa fondurilor de salarii astfel dascălii au primit sau urmează să primescă doar un avans.

În ziua de salariu profesorii buzoieni au constatat cu stupoare că în conturi le-au intrat puţin peste jumătate din salarii. Majoritatea au primit doar 60% din salariul pe luna februarie, însă au fost şi situaţii în care procentul a fost de 30%. În această situaţie se află aproximativ 5 800 de cadre didactice din 160 de unităţi de învăţământ.

Explicaţia destul de complicată. Nu sunt bani pentru că o serie de legi se bat cap în cap, s-a trecut la finanţarea pe număr de elevi, fără ca restructurarea să fie posibilă în acest moment, iar hotărâri ale justiţiei privitoare la majorări salariale nu sunt respectate. 

 
Sindicaliştii consideră inaceptabilă plata diminuată a salariilor şi au reacţionat imediat. „Este o situaţie gravă pe care noi am anticipat-o. Nu s-au respectat drepturi stabilite de instanţele de judecată, aşa că am decis să respectăm calendarul protestelor. O primă reacţie va fi întreruprerea activităţii de către colegii noştri, marţi între orele 11-13” ne-a declarat Ion Dobre, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău.

Datorii neachitate


Au fost şi profesori care s-au gândit să refuze să primească salariul diminuat, însă au realizat în scurt timp că au de achitat rate la bănci şi alte datorii curente aşa că n-au avut de ales. Alţii, sunt siguri că situaţia se va rezolva în cele din urmă şi banii încasaţi reprezintă doar un avans din salariu. „ Eu fac parte din categoria oprtimiştilor . În 24 de ani de activitate mie nu mi s-a întâmplat niciodată. La momentul acesta înţeleg că vom primi 50%. Făcusem nişte planuri pe care a trebuit să le amân. Din fericire nu am împrumuturi la bănci, dar am colegi care au rate de plătit, copii de întreţinut în facultate”, Tănţica Bonciu, învăţătoare Şcoala N.Titulescu Buzău.

Directorii sunt la mijloc


Într-o postură ingrată se află directorii de şcoli care sunt la mijloc între autorităţi şi colegii lor de la catedră. Ei trebuie să transmită situaţiile pentru salarii fără majorarea de 33% obţinută prin hotărâre judecătorească pentru că aşa vrea ministerul, dar pe de altă parte ignorarea deciziilor instanţei constituie infracţiune. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite