Problemele părinţilor îi afectează psihic pe copii
0Tot mai mulţi copii au nevoie de consiliere psihologică din cauza problemelor cu care se confruntă părinţii lor. Lipsa banilor şi refugirea în alcool sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă adulţii. Mulţi dintre aceştia ajung de multe ori să îşi verse năduful pe propriii copii.
Criza economică şi implicit lipsa banilor pun la grea încercare sute de familii buzoiene. Din această cauză tot mai mulţi adulţi găsesc din ce în ce mai puţin timp liber pe care să-l petreacă alături de copii. Nivelul scăzut de trai sau consumul de alcool sunt cele mai frecvente cauze care duc la divorţ, fenomen care îi marchează pe copii pentru că ajung să fie crescuţi cu greu de către un singur părinte. Sunt şi cazuri în care membrii familiei rămân împreună de dragul copiilor, însă certurile îşi pun amprenta pe psihicul micuţilor.
Toate aceste cauze fac ca în ultimii ani tot mai mulţi copii să aibă nevoie de consiliere psihologică din partea psihologilor de la Protecţia Copilului.
„Specialiştii noştri acordă consiliere psihologică minorilor care au fost victime ale abuzului de orice natură, neglijenţei sau exploatării prin muncă sau ale traficului sau migraţiei. De asemenea mai pot beneficia de acest serviciu cei care au tulburări specifice vârstei adolescenţei, care au săvârşit fapte penale sau minorele gravide", ne-a declarat Melania Mayercsik, purtător de cuvânt al DGASPC Buzău.
Sprijinul părinţilor
Mulţi copii ajung chiar să se maturizeze înainte de vreme din cauza necazurilor şi mai târziu sunt traumatizaţi de cele trăite în sânul familiei. Unii dintre ei ajung chiar în centrele de plasament după ce sunt agresaţi fizic sau verbal de cei care ar fi trebuit să le spună doar vorbe bune.
„Atât copilul, cât şi părinţii trebuie să conştientizeze necesitatea consilierii psihologice şi trebuie să se implice activ. Serviciile de consiliere psihologică pot fi obţinute la solicitarea părinţilor, în baza unui plan de servicii întocmit de autoritea locală sau prin instituirea unei măsuri speciale de protecţie când situaţia impune o astfel de măsură sau în urma evaluării făcută de DGASPC", a mai adăugat Melania Mayercsik.
Greutăţile crizei apasă simţitor pe umerii adulţilor care nu ştiu ce să facă pentru a putea cumpăra mâncarea necesară zilnic şi a putea plăti facturile. „Ne descurcăm mai greu cu banii de câteva luni şi pot să spun că nu mai fac toate poftele copilului meu. Îi cumpăr mai mult doar cele necesare şi îi fac mai puţin mofturile", ne-a spus Ioana Dodan, mamă.