Probleme de la „Drumul Vinului”: Preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, va fi cercetat de procurori pentru conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Mocanu
Victor Mocanu

Preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, va fi cercetat de procurori pentru conflict de interese la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care îl acuză că ar fi schimbat furnizorul anumitor materiale de construcţii pentru "Drumul Vinului" cu firma ginerelui său, S.C. Baum Construct. Mocanu consideră că acuzaţiile care i-au fost aduse de Departamentul de Luptă Antifraudă sunt "apă de ploaie" şi "nişte aiureli".

Social-democratul buzoian acuzat că a atribuit lucrări plătite din bani publici firmei care aparţine ginerelui său spune că nu are motive de îngrijorare. "Toate acele schimbări s-au clarificat, au fost obţinute toate avizele, iar ceea ce susţin dânşii este apă de ploaie. Nu ştiu de ce apar aceste lucruri tocmai acum", a declarat Mocanu pentru Mediafax.

El va fi cercetat de procurori pentru conflict de interese la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care a constatat că acesta a schimbat furnizorul anumitor materiale de construcţii pentru "Drumul Vinului" cu firma ginerelui său, SC Baum Construct.

Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), după ce verificatorii ministerului, care s-au autosesizat din presă, au descoperit un posibil conflict de interese între preşedintele Consiliului Judeţean şi o firmă locală, Nikost, aparţinând lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locală din Buzău drept "un om de casă" al preşedintelui CJ. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcţie pentru "Drumul Vinului", proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Judeţean condus de Victor Mocanu.

Legătura bănuită de inspectorii Direcţiei de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT consta în aceea că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.

Sesizaţi de Ministerul Dezvoltării, inspectorii DLAF au descoperit că nu doar Nikost SRL figurează printre furnizorii de materiale, ci şi că SC Baum Construct, firma soţului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat în proiect, obţinând peste 1,6 milioane de lei.

Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL să poată furniza materiale de construcţii pentru "Drumul Vinului" a fost necesară modificarea proiectului tehnic, adică înlocuirea pietrei de carieră, prevăzută iniţial a se folosi, cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui.

Inspectorii DLAF au constatat însă că înlocuirea furnizorului anunţat iniţial cu Baum Construct SRL s-a făcut în 19 octombrie 2009, la doar cinci zile după ce beneficiarul, Consiliul Judeţean Buzău, a semnat contractul cu câştigătorul licitaţiei pentru "Drumul Vinului", consorţiul SOROCAM SRL- Grup Colas SA. Mai mult, înlocuirea furnizorului de materiale luat în calcul iniţial, Şerbănică Petrotrans SRL din Buzău, cu firma ginerelui lui Victor Mocanu, Baum Construct SRL, s-a făcut pe baza unor rapoarte de încercare pentru produsele de balastieră ale Baum Construct. Probele pentru aceste teste fuseseră însă recoltate, conform documentelor, chiar în ziua semnării contractului de execuţie a lucrării, în 14 octombrie.

Schimbarea furnizorului de materiale de construcţii a presupus modificarea indicatorilor tehnici ai proiectului. Modificarea a fost adoptată de preşedintele beneficiarului, Victor Mocanu, în 16 noiembrie 2009, la trei zile după ce solicitarea în acest sens a constructorului SOROCAM a fost acceptată de proiectantul întregii lucrări, SC Consilier Construct SRL.

Şeful CJ Buzău, Victor Mocanu, anunţa, la sfârşitul lunii iunie, că verificările ANRMAP privind licitaţiile pentru "Drumul Vinului" s-au încheiat fără să fie găsite nereguli.

În iunie, raportul misiunii de audit, efectuată la Drumul Vinului, a scos în evidenţă o singură neregulă şi anume neatribuirea serviciilor de audit ale lucrării către ofertantul cu cel mai mic preţ, aşa cum prevăd regulile licitaţiei.

Aparent fără justificare, Consiliul Judeţean a ales o societate care şi-a taxat clientul cu aproximativ 62.000 de euro, faţă de 33.750 de euro, cât ar fi perceput contracandidata. Consiliul Judeţean are termen limită 8 iulie să argumenteze de ce a preferat firma scumpă. Mocanu a afirmat că are suficiente argumente să conteste raportul misiunii de audit de la Regio.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite