Primăriile buzoiene plătesc ilegal ajutoare sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sfert din beneficiarii ajutoarelor sociale primesc banii ilegal, din neştiinţă sau prin complicitatea funcţionarilor.Controalele au început pe 14 iunie, cu primăria Lopătari, iar până pe 31 august fuseseră verificate 43 de comune şi două oraşe, Nehoiu şi Pătârlagele.

Neregulile au fost atât de multe încât, în următoarea perioadă, alte 42 de primării din judeţ vor fi călcate de reprezentanţii Prefecturii. „Din cele 4.804 dosare pentru ajutoare existente în localităţile verificate, au fost confruntate 1.336 de dosare. Situaţia nu este deloc satisfăcătoare, în sensul că 427 de dosare au fost propuse pentru suspendare, 99 de dosare pentru recuperare sumelor acordate până acum, iar 275 de dosare pentru încetare”, a declarat Paul Beganu, prefectul judeţului Buzău.

Referenţii cu atribuţii de asistenţă socială şi secretarii primăriilor au fost scoşi ţapi ispăşitori. Fie nu au solicitat actualizarea documentelor justificative, de la Forţele de Muncă, fie nu au repetat anchetele sociale, „scăpând” în plată şi persoane care s-au îmbogăţit între timp. 14 dintre funcţionari au fost amendaţi cu câte 500 de lei, iar alţi 13, doar avertizaţi.

„Sunt nemulţumit în legătură cu modul în care salariaţii sau autorităţile locale elaborează documentaţiile şi acordă venitul minim garantat. Sper să nu fie vorba de lucruri făcute cu intenţie şi sper să fie doar greşeli, deşi şi în acest caz este grav, pentru că sunt totuşi peste 800 de dosare în neregulă. Există două modalităţi de recuperare: încerci la beneficiar iar dacă nu reuşeşti, recuperezi de la cel care a greşit”, a precizat prefectul Paul Beganu.

Cele mai grave abateri au fost constatate la primăriile Tisău şi Movila Banului, cărora le-au fost suspendate câte 261 de dosare până la aducerea lor în legalitate. „Nu au avut adeverinţele de la Forţele de Muncă la zi şi au fost suspendaţi de la plată toţi beneficiarii”, ne-a declarat Mădălina Dedu, referent cu atribuţii de asistenţă socială, la Movila Banului.

La Mărgăriteşti, sunt propuse pentru suspendare 70 de dosare iar la Valea Salciei, din 32 de dosare, 11 trebuie suspendate. „Cel care se ocupă cu ajutoarele sociale trebuia să citească legea. Oricum, cei 32 de beneficiari ai venitului minim au luat doar 60 la sută din bani în ultimele luni pentru că nu mai avem bani pentru ei”, a declarat Marian Muşat, primarul din Valea Salciei.

Statul garantează fiecărei familii un venit minim care este cuprins între 196 de lei, pentru două persoane, şi 402 lei, pentru familiile cu cinci membri.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite