Primarii râvnesc la păduri din mori de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă spaniolă va construi mori de vânt pe un deal din localitatea buzoiană Racoviţeni. Dealurile subcarpatice de pe raza judeţului Buzău sunt măturate tot timpul anului de curenţi de aer care ar putea mişca non-stop elicele unor generatoare electrice.

Cu ajutorul unui constructor spaniol de generatoare eoliene, vântul care suflă pe dealurile din Racoviţeni va genera de anul viitor curent electric pentru reţeaua naţională de electricitate dar şi sume substanţiale la bugetul localităţii pe raza căreia va fi amplasat parcul de turbine.


Societatea spaniolă Eolgen SA a câştigat în martie 2008 licitaţia pentru concesionarea pe 49 de ani a 96 de hectare de păşune de pe raza comunei Racoviţeni, de lângă Râmnicu Sărat. De atunci, investitorii spanioli au reuşit să obţină autorizaţiile necesare şi să finalizeze proiectul, care presupune montarea a 19 generatoare eoliene, înalte de aproximativ 18 metri.

"Cei de la firmă au montat un stâlp de aproximativ 20 de metri, pentru măsurat puterea vântului. Datele sunt transmise direct la centrala lor din Bucureşti, unde analizează frecvenţa şi puterea curenţilor de aer", ne-a declarat Ilie Neacşu, primarul din Racoviţeni.

Potrivit proiectului, staţia de generatoare eoliene va avea o putere de 30 de Megawaţi şi va alimenta reţeaua naţională de electricitate. Perspectivele sunt pozitive, în ciuda crizei care s-a abătut asupra ţării.


„Au tot venit în comună şi au făcut proiect, metru cu metru, pentru drumul de acces către parcul eolian. Mi-au spus că primele două mori vor începe să funcţioneze la anul", a spus primarul din Racoviţeni.


Potrivit acestuia, eolienele sunt deja o vacă de muls pentru comunitate, chiar dacă ele nu funcţionează încă. Pentru terenul concesionat, firma Eolgen plăteşte anual 800 de lei la hectar, numai în 2009 fiind vorba de aproximativ 80.000 de lei.

280 de milioane de lei

În proiectul prezentat la licitaţie, Eolgen SA menţionează o investiţie de 280 de milioane de lei în parcul eolian de la Racoviţeni şi posibilitatea de a achita localităţii o redevenţă anuală de 325 de mii de lei.


Vestea cum că spaniolii ar vrea să se extindă a ajuns şi la urechile primarilor din comunele aflate în vecinătate. „La noi a venit un investitor italian, a montat o sondă de vânt pe un deal, însă criza cred că îl ţine departe. Noi aşteptăm pe oricine vrea să facă centrale eoliene pe deal, fiindcă sunt condiţii iar noi avem nevoie de bani la buget", ne-a declarat Gheorghe Stanciu, primarul din Grebănu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite