Primarii habar n-au că pot face împăduriri cu banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8.000 de hectare din suprafaţa judeţului Buzău o reprezintă terenurile degradate şi neproductive, care pot fi salvate de la eroziune, prin împădurire.Din septembrie, autorităţile locale pot depune cereri de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în limita a un milion de euro.

Potrivit Instituţiei Prefectului, Buzăul este unu dintre judeţele cu cele mai întinse suprafeţe de teren degradat din ţară. „Au fost identificate 8.219 hectare de teren degradat, care se găsesc în diferite stadii de eroziune: de adâncime, în zona de deal, sau prin sărăturare, la câmpie. Împădurirea ar fi salvarea lor iar accesarea de fonduri UE de către fiecare primărie este o oportunitate", a declarat prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu.


Potrivit datelor comunicate Prefecturii de către Direcţia Agricolă, cele mai mari suprafeţe degradate se află în comuna Puieşti. Aici, dintr-o suprafaţă de 10.000 de hectare cât deţine comuna, 365 de hectare sunt neproductive şi numai 119 hectare sunt acoperite cu păduri.


La Vadu Paşii, lângă municipiul Buzău, sunt degradate 353 de hectare iar pădurile ocupă numai 96 de hectare. Primarul spune că a auzit vag de existenţa fondurilor pentru împădurire. „La noi, terenul degradat este aproape de prundul Buzăului unde nu cred că o să prindă vreo plantaţie pe pietrişul de acolo. O să contactăm nişte specialişti şi vom vedea dacă pe viitor se poate face împădurire acolo", a declarat Ion Grama, primarul din Vadu Paşii.


La Scorţoasa, comună cu 311 hectare de teren degradat, primarul ar vrea banii UE pentru împădurire, dar nu a făcut nimic până acum. „La noi sunt nişte văi aride, spălate de ape, de alunecări, pe care nu a mai crescut nimic în ultimii ani. Încă nu am depus nicio cerere de finanţare până acum pentru că nu ştim foarte multe detalii", a spus Traian Răican, primarul din Scorţoasa.


Prefectul judeţului este nemulţumit de activitatea primarilor privind accesarea fondurilor pentru împăduriri. „Cei mai mulţi primari nu sunt lămuriţi cu privire la aceste finanţări pentru că ei citesc numai hotărârile care îi vizează direct. Luni, o să mă gândesc la o strategie de informare, prin pliante sau comunicare directă, fiindcă ar fi păcat să se piardă aceste fonduri", a declarat prefectul Paul Beganu.


Măsura 221 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală se va deschide în luna septembrie şi va pune la dispoziţia primăriilor din mediul rural importante fonduri pentru împădurirea terenurilor degradate. Acestea pot primi până la 70% din suma necesară pentru înfiinţarea unei plantaţii noi. Prin împăduriri vor fi evitate pagubele produse de eroziunea solului sau de factorii naturali dăunători şi va creşte calitatea aerului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite