Primarii buzoieni sunt văcari, apicultori sau brutari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Smeeni, Nicu Năstase
Primarul din Smeeni, Nicu Năstase

Mai toţi aleşii locali şi-au deschis afaceri de familie care le aduc profituri anuale duble sau triple faţă de salariu Dacă primarul din Smeeni trăieşte din creşterea vacilor, cel din Mărăcineni are deja un lanţ de staţii peco, un restaurant, o brutărie şi un magazin. Cum poţi trăi din salariul de primar? Este întrebarea pe care şi-au pus-o majoritatea aleşilor locali, care au ajuns la concluzia că remuneraţia lunară este i

Ingenioşi din fire, primarii au mai lăsat deoparte treburile obşteşti şi şi-au deschis afaceri de familie care îi ajută să îşi rotunjească veniturile lunare. „Salariile primarilor pleacă de la 1.000- 1.200 de lei şi nu depăşesc 2.000 de lei, sume insuficiente pentru a întreţine familia şi casa. Este clar că în ziua de azi nu poţi trăi din salariul de primar şi ştiu că toţi primarii din judeţ au diverse afaceri”, ne-a declarat Marian Muşat, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Buzău.

Pentru că zonele rurale oferă mai multe oportunităţi de afaceri, primarii au început să crească vaci, albine sau să cioplească în piatră. Cel care se detaşează în topul afacerilor este primarul din Mărăcineni. Acesta deţine un restaurant, un magazin, staţii peco şi GPL, precum şi o brutărie. „Eu am început afacerile cu mulţi ani în urmă, înainte să fiu primar. Am început cu un chioşc, cu o brutărie şi livram pâine către Armată. Uşor, uşor am reuşit să deschid şi restaurant, staţii GPL, dar afacerile sunt conduse mai mult de soţia mea. Este clar că nu aş putea trăi doar din salariul de primar de 1.700 de lei pe care de cele mai multe ori îl donez”, ne-a spus Dumitru Constantin, primarul din Mărăcineni.

La coada vacii

Sunt şi conducători de comună care după ce pleacă de la Primărie ajung direct la coada vacii sau la stupii de albine. Primarul din Smeeni reuşeşte să câştige alte 4.000- 5.000 de lei pe lună din laptele dat de cele zece vaci pe care le creşte. „După ce plec de la Primărie, mă duc fac curat la vaci, le hrănesc. Am zece vaci de la care iau lunar în jur de trei tone de lapte. Pe lângă asta mai cresc prin gospodărie animale, păsări, aşa că bani pe mâncare nu prea dau”, spune Nicu Năstase, primarul din Smeeni.

Alesul din Valea Salciei şi-a deschis o afacere fără a investi niciun leu. A accesat fonduri europene şi acum are o fermă de subzistenţă. „Acum mă ocup şi de apicultură, am 35 de stupi de albine, iar până anul viitor trebuie să ajung la 55 de stupi. Am un salariu de primar de 1.200 de lei şi nu pot sta doar în baza lui”, ne-a explicat Marian Muşat, primarul din Valea Salciei.

De bogăţiile naturii a profitat şi primarul din Năeni. „Am o firmă care se ocupă de confecţionare mobilierului urban din piatră şi mai am cinci magazine care comercializează pesticide şi care merge foarte bine, rulajul anual ajunge la 2.000.000 de lei”, spune Marian Apostol, alesul din Năeni.

Pentru că Vadu Paşii este aproape de oraş şi mulţi tineri au început să îşi contruiască locuinţe în zonă, primarul din localitate s-a gândit că un magazin cu materiale de construcţii i-ar putea aduce profituri bune. „Am un magazin de materiale de construcţii şi mai am şi câteva camioane de transport marfă. M-am adaptat vremurilor pentru că nu îmi ajunge salariul. Ca primar am vrut să ajut comunitatea, nu să fac bani”, mărturiseşte Ion Grama, primarul din Vadu Paşii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite