Primăria măreşte cu 5 la sută taxele speciale şi amenzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul indexării taxelor şi impozitelor locale pe care multe primării din ţară le anunţă pentru anul fiscal 2010 nu îi afectează foarte mult pe cetăţenii municipiului Buzău. În urma hotărârii consiliului local care stabileşte noile plafoane ale taxelor locale, pentru 2010, calculate după  creşetera inflaţiei, apar majorări de până la un procent pentru persoanele fizice şi creşteri cu 5 procente ale taxelor şi impozite

„Persoanele fizice nu vor plăti mai mult la impozite. De exemplu, la un apartament de 80 de metri pătraţi, în centru, dacă în 2009 impozitul a fost de 154 de lei, în 2010 va fi de 155 de lei. Nu e niciun fel de creştere, doar un leu”, a declarat primarul Constantin Boşcodeală.

În expunerea de motive din proiectul de hotărâre se arată că „având în vedere existenţa unor taxe speciale stabilite anterior anului fiscal 2010 prin diferite hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Buzău, precum şi evoluţia prognozată a ratei inflaţiei de 5% pentru anul 2009, pentru anul fiscal 2010 este propusă majorarea acestor taxe speciale cu un procent de aproximativ de 5%”. 

Vor plăti mai mult către bugetul local proprietarii de discoteci, organizatorii de spectacole dar şi firmele de publicitate. „Plătim anual o taxă pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate şi se calculează la metrul pătrat alocat afişajului. O majorare cu 5 procente a acestei taxe nu îmi afectează radical bugetul pentru că eu nu am multe panouri sau puncte de publicitate. Sunt însă firme mari, pentru care acei 5 la sută ar putea însemna o sumă mare pe care trebuie să o dea la bugetul local”, ne-a declarat Dragoş Damian, de la firma Publiscop din Buzău

Primăria asigură şi în 2010 facilităţi la plata taxelor şi impozitelor locale. „Vor beneficia de o bonificaţie de 10 la sută cei care îşi achită dările înainte de 31 martie”, a declarat primarul Boşcodeală. Vor mai fi valabile: scutirea impozitului pe clădiri şi pentru terenul aferent de la adresa de domiciliu pentru copii orfani de ambii părinţi, scutirea impozitului pentru  cetăţenii de onoare ai municipiului Buzău, scutirea impozitului pe clădiri şi impozitului pentru terenul aferent în cazul celor cu venituri lunare cumulate mai mici decât salariul minim brut pe ţară, al şomerilor şi al beneficiarilor de ajutor social.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite