Primăria finanţează reabilitarea termică a trei blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămâne de văzut dacă locatarii şi Ministerul Dezvoltării vor mai avea bani pentru contribuţiile proprii. Consilierii locali au aprobat zilele trecute proiectele de reabilitare termică a trei blocuri din municipiu, lucrări care trebuie subvenţionate în proporţie de 80 la sută de către stat.

Acestea sunt: blocul 1C, scara A, zona Bazar, blocul 1C, scara B, tot din zona Bazar şi blocul 37A, de pe strada Viitorului.

„Valoarea totală a lucrărilor, conform studiilor de fezabilitate, este de 340.000 de euro. 50 la sută din această finanţare trebuie să fie pusă de către Ministerul Dezvoltării, asociaţiile de proprietari trebuie să contribuie cu 20 la sută şi cu restul de 30 la sută, autoritatea locală. Noi am prevăzut o sumă de aproximativ 125.000 de euro", ne-a declarat Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.

Prin studiile de fezabilitate întocmite se propune, pentru fiecare bloc în parte, izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea ferestrelor întregului bloc şi a uşilor exterioare existente cu altele având performanţe energetice corespunzătoare exigenţelor din normele tehnice. Se mai execută termo-hidroizolarea planşeelor, izolarea termică a intradosului planşeului peste subsol şi refacerea finisajelor anvelopei.

Termenul de execuţie este de şase luni însă mulţi dintre locatarii celor trei blocuri sunt sceptici cu privire la reuşita programului. Ei cred că din cele trei surse de finanţare, locatar, primărie şi minister, niciuna nu este sigură. „Autorităţile locale aprobă proiectele ca să lase impresia că sunt binevoitoare, fiindcă ştiu că oricum nu se va concretiza nimic, ori din cauză că nu vor avea locatarii bani, ori că ministerul nu-şi va plăti contribuţia", ne-a spus un locatar.

Conform algoritmului, un locatar trebuie să plătească în jur de o mie de euro. „Ne bucurăm că am fost acceptaţi de Primărie pentru reabilitare. Nu ştiu însă câţi din cei care au fost de acord anul trecut mai pot contribui cu bani în condiţiile de criză", ne-a spus Valentin Andrei, locatar în blocul 37 A.

Niciun bloc nu a fost reabilitat

Chiar primarul Buzăului se arată pesimist în privinţa proiectelor de reabilitare. „Din programul de anul trecut nu am reuşit să începem nimic. Unul din cele două blocuri admise a renunţat să mai facă proiectul, iar la celălalt, Ministerul nu a finanţat cu absolut niciun ban", a spus primarul Constantin Boşcodeală.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite