Primăria Buzău vrea să preia patinoarul şi bazinul olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele private care le administrau au renunţat la afacere pentru că mergeau pe pierdere din lipsă de clienţi. Cu toate ca acordul de principiu a fost obţinut din partea Consiliului Local, legislaţia nu permite deocamdată preluarea celor două obiective de agrement de către Primărie.

Buzoienii ar putea rămâne fără bazele sportive în care s-au făcut cele mai mari investiţii în ultimii 20 de ani, bazinul olimpic şi patinoarul, dacă municipalitatea nu va găsi rapid soluţii pentru preluarea acestora.


În modernizarea celor două baze sportive s-au cheltuit peste 6 milioane de euro, dar societăţile comerciale care le au în administrare spun că sunt total neproductive şi din acest motiv nu vor mai fi redeschise prea curând.


Bazinul olimpic, care funcţiona fără întrerupere de aproape opt ani, şi-a închis porţile luna trecută din cauza cheltuielilor de întreţinere foarte mari şi a numărului foarte mic de clienţi. Practic, s-a rezistat până acum doar datorită banilor pe care îi dădea municipalitatea, care le plătea elevilor din şcolile din oraş accesul în bazin.


„Avem un acord cu Primăria care se obligă să ne vireze un miliard de lei vechi pe lună pentru copiii de la şcolile din Buzău care au acces subvenţionat. Însă, aceşti bani nu au mai fost achitaţi în ultimele 15 luni. Aşa am ajuns să avem pierderi uriaşe pentru că avem cheltuieli ce depăşesc 1, 4 miliarde de lei vechi pe lună, în care intră plata salariilor şi achitarea utilităţilor. Din bilete plătite nu se câştigă în lunile bune decât o sumă infimă, aveam maxim 20 de clienţi pe zi", a declarat Ricardo Lepădatu, patronul firmei care are în proprietate bazinul.


Acesta a adăugat că se încearcă trecea bazinului în patrimoniul Guvernului. „Este păcat să se închidă, am investit în modernizare aproape 5 milioane de euro, dar nu avem de ales. Acum facem demersuri către Ministerul Tineretului şi Sportului pentru preluarea acestei baze sportive, care este cea mai modernă din România. Are dotări de ultimă oră şi chiar un hotel", a adăugat Ricardo Lepădatu.


Situaţia este similară şi la patinoar, bază modernizată în urma unui parteneriat public privat şi care a fost declarată falimentară de societatea care îl administrează.


Primăria caută acum soluţii pentru a prelua cele două baze sportive. „Chiar dacă reprezintă o cheltuială în plus, ar fi mai rău ca ele să nu mai funcţioneze deloc. Este clar că aceste activităţi nu sunt rentabile dar avem o mare răspundere pentru activitatea sportivă şi de agrement la Buzău", a declarat primarul Constantin Boşcodeală.


Deşi Consiliul Local şi-a dat acordul de principiu pentru preluarea acestor două centre sportive şi de agrement, legislaţia blochează această iniţiativă cel puţin până la sfărşitul anului.


„ Din păcate există o ordonanţă emisă din anul 2009 care ne interzice trecerea în patrimoniul Primăriei şi deocamdată vom face doar evaluările pe care ni le permite legea. Negocierile cu cele două societăţi vor continua iar între timp vom căuta alte soluţii de finanţare pentru preluarea lor fără a greva bugetul propriu. Sperăm să găsim o sursă de finanţare din surse europene sau vom aştepta până la sfârşitul anului să se schimbe legea", a declarat viceprimarul Fănică Bârlă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite