Previziune sumbră: Noua maternitate ar putea fi inaugurată tocmai în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul dintre consilieri şi preşedintele Consiliului Judeţean pe tema creditului de zece milioane de euro ar putea bloca investiţia. Paradoxal, lucrările la unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale administraţiei din Buzău avansează cu viteza fulgerului, profitându-se de vremea neobişnuit de caldă.

Terminarea lucrărilor la singurul obiectiv medical de asemenea anvergură care se construieşte la nivel naţional, promisă la începutul anului pentru luna decembrie 2010, va mai avea de aşteptat.

Cel puţin aşa susţine preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, care crede că viteza de execuţie depinde acum de accesarea unui credit bancar de zece milioane de euro, pentru finalizarea construcţiei, împrumut care este deocamdată blocat de consilieri.
Din acest motiv, noua maternitate, care costă în jur de 40 de milioane de lei, ar putea fi terminată chiar şi peste 15 ani.

"Ne opintim de îndărătnicia consilierilor judeţeni care se menţin pe aceeaşi linie de a se opune la contractarea unui credit de zece milioane de euro. Încercăm luna viitoare introducerea pe ordinea de zi votarea acestui credit. Dacă aceşti consilieri nu vor întelege ca până la urmă au de suferit buzoienii, lucrarea va fi terminată cu fonduri proprii în zece sau chiar 15 ani", a mai spus Victor Mocanu.

Se opun creditului

Consilierul Mariana Tudor, membru al comisiei de verficare al achiziţiilor publice, recunoaşte că situaţia maternităţii este destul de delicată, dar nu crede în previzunile sumbre avansate de Victor Mocanu. "Nu avem cum să terminăm lucrarea în zece sau 15 ani chiar dacă o facem din fonduri proprii. În momentul de faţă sunt alocate suplimentar pentru anul acesta 46 de miliarde de lei vechi. Constructorul trebuie să înţeleagă că dacă nu e în stare sa facă o astfel de lucrare, nu trebuia să se înhame la aşa ceva. E vorba de bani publici şi nu trebuie să ne batem joc de ei. De aceea nu vom fi de acord cu niciun împrumut", a mai spus Mariana Tudor.

Exteriorul este aproape gata

La noua maternitate responsabilii de şantier îşi văd de treabă şi spun că până la sfârşitul lunii întreaga construcţie va fi etanşată cu geamuri şi uşi pentru ca pe perioada iernii să se lucreze la amenajarea instalaţiilor din interior.

Dacă planurile muncitorilor nu vor fi date peste cap din lipsa finanţării , lucrarea ar putea fi terminată cu un avans de trei luni.
"Garantăm că până luna viitoare dacă avem vreme frumoasă terminăm tot exteriorul. Dacă nu avem probleme cu bugetul, în vara viitoare vom preda la cheie această clădire cu toate dotările de ultimă generaţie", a declarat maistrul societăţii "Integral", Constantin Săftoiu.

Naşteri printre mucegai şi igrasie

Până una alta, vechea maternitate din Buzău stă să cadă. Măcinată de mucegai şi igrasie, clădirea veche de o jumătate de secol suferă la fiecare ploaie, iar în tavane şi pereţi se infiltrează apa. Microbii ajung chiar şi în saloanele nou-născuţilor.

"Microbii sunt un risc de care conducerea spitalului ştie. S-au semnalizat şi problema cu liftul care nu mai funcţionează şi problema cu instalaţia de încălzire care este şi ea mai mult cârpită", a declarat medicul primar de la Maternitatea Buzău, Mario Constantinescu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite