INCREDIBIL: Românii au ajuns să cumpere cireşe la bucată! Un kilogram costă 25 de lei în pieţele din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în urmă cu o săptămână consemnam preţuri record la legume, cazul ţelinei vândute cu 13 lei kilogramul, acum a venit rândul fructelor să ajungă la preţuri de speriat, cum nu au mai fost vreodată. Căpşunile şi cireşele autohtone nu s-au copt din cauza încălzirii târzie, iar cele aduse din import costă mult prea mult pentru omul de rând.

CITIŢI ŞI: Preţurile la legume au luat-o razna! Pentru că a ajuns să coste 13 lei kilogramul, ţelina se vinde la felie

Micuţe, nu foarte zemoase, dar cu un parfum aparte. Cu toţii ne amintim cu drag de cireşele de Mai din copilărie pe care le cumpăram din piaţă, de la femeia de la colţul şcolii care le vindea la legătură sau chiar le furam din pomii vecinilor. Din păcate, ceea ce găsim acum pe tarabele din pieţe nu mai are nicio legătură cu cireşele de Mai de odinioară.

Este adevărat că sunt mai mari decât cele cu care eram obişnuiţi, dar nu mai au niciun gust iar preţul ne face să ne gândim de două ori dacă se merită sau nu să scoatem banii din buzunar.

Cireşe greceşti: 25 de lei/kg

În pieţele din Buzău, preţul cireşelor aduse din Grecia este între 10 şi 25 de lei, iar clienţii se lasă aşteptaţi, chiar dacă pofta este mare.

"Mi-a spus fetiţa aseară că a văzut cireşe în piaţă şi că îi este poftă. Am venit cu gândul să îi cumpăr măcar jumătate de kilogram, dar când am văzut că sunt la 25 de lei kilogramul, nici nu am putut să mă apropii. Mi se pare exagerat. E drept că sunt arătoase şi îţi fac poftă, dar nu pot da atâţia bani pe ele", ne-a declarat buzoianca Angela Barbu.

Căpşunile, de la 7 lei în sus

Şi preţul căpşunilor este foarte mare. Indiferent dacă sunt autohtone sau importate, nu găseşti în nicio piaţă sub 7 lei kilogramul.

"Am căutat în toată piaţa căpşuni mai ieftine dar nu am găsit nicăieri. Preţul variază între 7 şi 10 lei şi mi se par foarte scumpe. Aş fi luat de 7 lei dar sunt mici şi stricate sau necoapte", ne-a declarat Andrei Toma.

Explicaţia pentru preţurile exagerate ar fi faptul că fructele autohtone nu s-au copt din cauza condiţiilor climatice atipice iar vânzătorii le importă din ţările cu o climă mai călduroasă.

"Fructele ajung la maturitate mai greu faţă de anii trecuţi din cauza condiţiilor climatice, care sunt atipice în ultima vreme. Temperaturile scăzute, dar mai ales fluctuaţiile mari de temperatură între zi şi noapte, au făcut ca fructele să nu se mai dezvolte armonios şi la timp. Specialiştii au atras atenţia asupra acestui lucru în urmă cu câţiva ani, atunci nu au fost ascultaţi iar acum previziunile încep să se adeverească", ne-a declarat cercetătorul horticol Costel Vânătoru.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite