Preotul răspopit de la Maxenu îşi caută job

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Moldoveanu a fost cateristit zilele trecute pentru instigare la revoltă, după ce enoriaşii săi au organizat mai multe proteste. Demersul preotului Moldoveanu de a obţine un salariu lunar, presărat cu mitinguri publice, s-a transformat într-o dramă personală.

După ce a slujit 13 ani Biserica Ortodoxă, preotul de la Maxenu a fost înlăturat rapid de superiorii săi, pentru abateri de la regulamentele bisericeşti în vigoare. Decizia de caterisire a fost luată de Consistoriul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, pe data de 10 septembrie 2010.

„Cu referire la motivele caterisirii, printre cele mai importante s-au numărat: neascultare faţă de autorităţile bisericeşti superioare, refuzul de a oficia mai mult de trei Duminici şi sărbători la rând Sfânta Liturghie, situaţie ce poate fi acceptată doar pe motiv de sănătate, dovedit pe bază de documente legale, sau numai în caz de forţă majoră, şi instigarea credincioşilor la tulburare, în mod direct sau prin atitudine tacită", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei mai spun că asemenea preotului Moldoveanu, nesalarizat de la stat, mai sunt mulţi alţii: „în Eparhia Buzăului şi Vrancei sunt 80 de preoţi şi cinci protoierei care nu au contribuţie de la bugetul de stat, dar slujesc lui Dumnezeu prin slujirea oamenilor, fără a crea tulburare în rândul credincioşilor lor".

Lumânările, insuficiente pentru salariu

La rândul său, preotul Moldoveanu spune că nu este adevărată niciuna din acuzaţii. „Nu eu am instigat oamenii. Ei s-au apropiat de mine pentru că nu am cerut bani şi am lăsat pe fiecare cum a putut. La o liturghie se strângeau sub 80 de lei, la un parastas, mai mult de zece lei nu dădeau, iar din vânzarea de lumânări, dacă încasam 1.500 de lei pe 20 de kilograme vândute, jumătate mergeau la Arhiepiscopie, de unde ne aprovizionam. Pentru salarii ne trebuiau aproape 4.000 de lei", spune Florin Moldoveanu.

Acum, fostul preot încearcă să obţină o înlocuire a pedepsei maxime cu o mutare disciplinară şi, în paralel, să caute un job pentru a supravieţui în continuare. „Am rate în bancă, pentru casă, doi copii de crescut şi am rămas fără niciun venit. Nu doream decât siguranţă financiară de la o lună la alta. Am început să vorbesc în stânga, în dreapta, poate găsesc ceva de lucru în oraş, însă nici nu ştiu ce aş putea face", mărturiseşte fostul preot.

Florin Moldoveanu a fost preot 13 ani după ce petrecuse şase ani pe băncile şcolii, la Seminar şi la Teologie.

Preotul care a avut curajul să ceară salariu lunar a primit pedeapsa maximă. A fost răspopit!

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite