Prăpăd pentru legumicutori: „Nu mi-a rămas niciun un gogoşar, nici măcar pentru mine!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cel mai productiv bazin legumicol din Sud-Estul ţării, cel din Buzău, culturile de ardei şi gogoşari s-au uscat complet. Specialiştii agronomi spun că avem parte de cel mai mănat an din ultimul deceniu, din cauza ploilor necontenite, urmate de canicula prelungită din această vară.

Aproape toţi localnicii din comunele Mărăcineni şi Săpoca supravieţuiesc, de când se ştiu, din grădinărit. Satele de aici formează cel mai productiv bazin legumicol din regiune, care aprovizionează pieţele din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, dar şi din Mizil sau chiar Bucureşti şi Braşov.

Citeşte şi: Legumele antisecetă sunt la mare căutare

Zilele acestea, producătorii agricoli au încercat să recolteze o parte din legumele şi zarzavatul din grădini însă au constatat că s-au ales cu mai nimic din culturile de anul acesta. „Noi am realizat mai demult că o sa avem probleme, dar parcă prea brusc s-au uscat toate. Ardei nu mai am, ceapa e distrusă pe jumătate, varza la fel, e prăpăd", spune Gheorghe Ene, legumicultor din Potoceni, comuna Mărăcineni.

Ion Ene are aproape de prundul Buzăului şapte tarlale de ardei. Abia mai poate aduna doi, trei saci de legume pentru consumul propriu. „Două tarlale sunt cu gogoşari, două cu ardei gras şi trei cu capia. Nu am cules nimic, nimic. Ce o să ducem acasă, e doar ceapă şi varză, la toamnă. Căldurile sunt problema", povesteşte nea Ion.

Gogoşarii de Buzău, renumiţi mai ales pentru gustul dulce, s-au uscat brusc, la coacere. „Din toţi gogoşarii pe care îi aveam aici, toţi sau stricat, sută la sută. Nu mi-a rămas nici măcar unul, pentru mine, măcar să-i simt gustul. E primul an când păţesc aşa", a adăugat Ion Ene.

Sătenii au început recoltatul şi la ceapa roşie de Buzău, produs agricol emblematic pentru această zonă. Însă, oamenii scot din pământ bulbi doar un pic mai mari decât arpagicul.

image

„Din ceapă reuşim să mai salvăm un sfert, restul s-a pierdut. S-a uscat de atâta mană. Nu se mai poate face nimic în momentul ăsta, pentru că venit timpul de scos, să culegem, dar nu mai avem ce", spune, dezamăgită, Eugenia Manole, o femeie care trăieşte din legumicultură.

Se prognozează explozia preţurilor în pieţe

Legumicultorii din Mărăcineni sunt convinşi că din cauza crizei legumelor, preţurile vor exploda în pieţe. „O să înceapă lumea să cumpere legume pentru cămară iar producătorii care vor avea ce vinde, vor ridica mult preţurile", este de părere Nucuţa Petrache, din Mărăcineni.

Specialiştii spun că e cel mai mănat an din ultimul deceniu

Precipitaţiile abundente din iunie, urmate în iulie şi august de caniculă, au favorizat apariţia manei în grădini. „Oamenii ar fi trebuit să stropească plantele din trei în trei zile, fiindcă ploaia continuă a spălat frunzele. Apoi, căldura excesivă a oprit plantele din dezvoltare. La sol au fost temperaturi de peste 60 de grade Celsius, iar plantele încetează să mai vegeteze de la 30 de grade în sus", a declarat Florica Gheorghe, fost cercetător la Staţiunea Experimentală Buzău.

CITIŢI ŞI:
Tir cu legume, răsturnat în faţa unui hypermarket


Ploile au distrus legumele şi au umflat preţurile în pieţele buzoiene

Roşiile "de grădină", la fel de toxice

VIDEO: Tomate care se hrănesc cu muzică de Beethoven în sera verticală

Sera verticală buzoiană funcţionează la capacitate maximă

Legumele de import fac legea în pieţe pentru că cele din serele româneşti întârzie să apară

Comercianţii din pieţe nu mai au bani nici de chirii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite