Povestea sătenilor care s-au transformat din oameni cu frica lui Dumnezu în profanatori de morminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gerul cumplit din ultimele zile şi sărăcia i-a făcut pe doi fraţi din comuna Săhăteni să uite de cele creştineşti pentru a-şi dezmorţi cât de cât mâinile: furau cruci din cimitir pentru a aduna lemne de foc.

Au mers în cimitir şi au tăiat cu toporul crucile de lemn pe care intenţionau să le bage pe în sobă. Au fost prinşi de oamenii legii iar sătenilor nu le vine să creadă că cei pe care îi ştiau oameni la locul lor au ajuns să recurgă la asemenea lucruri.

Gheorghe Stanciu are 59 de ani şi a lucrat vreme de trei decenii la Compania de Apă, de unde a fost disponibilizat în urmă cu câţiva ani. Divorţat şi fără serviciu, bărbatul a fost nevoit să se retragă în casa surorii sale, din comuna Săhăteni.

Femeia, Antoaneta Moise, de 60 de ani, deşi săracă şi cu bărbatul bolnav, şi-a primit fratele în casă. Mergeau cu toţii cu ziua în sat iar cu banii câştigaţi cumpărau mâncare şi îşi făceau provizii de lemne pentru iarnă. În ultima vreme, însă, consătenii au rămas fără bani şi nu prea au mai apelat atât de des la serviciile lor.

Aşa au ajuns să nu mai aibă ce pune pe masă şi nici lemne de băgat în sobă, ca să se încălzească. Au suportat cu stoicism gerul dar zilele trecute nu mai putut şi au plecat să caute câteva vreascuri. S-au oprit la cimitirul din comună, acolo unde le sunt înmormântaţi chiar proprii părinţi, au tăiat câteva cruci, le-au băgat într-un sac şi au plecat cu ele către casă.

image

"Este cumplit de frig. Nu am mai suportat, nu am mai găsit lemne pe nicăieri şi ne-am dus şi am luat câteva cruci din cimitir, ca să ne încălzim. Nu îmi vine să cred că am ajuns în halul ăsta, dar nu am mai suportat", ne-a declarat plângând Antoaneta Moise.

Nu au apucat să ajungă cu lemnele acasă, pentru că au fost prinşi de poliţiştii care le-au întocmit dosar penal pentru profanare de morminte.

image

"Bărbatul a fost prins în timp ce intra cu lemnele în curtea locuinţei iar sora sa a fost surprinsă cu toporul în mână în cimitir. Pe numele celor doi s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte", ne-a declarat comisar Florina Crucianu, purtător de cuvânt IPJ Buzău.

Oamenii din sat nu pot crede că cei doi fraţi au fost în stare de o asemenea faptă. Ei spun că îi ştiau oameni la locul lor, cu frica lui Dumnezeu. "Mare păcat ce au făcut. Cred că numai nevoia i-a împins să facă o aşa grozăvie. Ar trebui să se teamă de Dumnezeu, că sunt sfinţite", ne-a spus Anica Oancea, o localnică din Săhăteni.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite