Postul Paştelui aduce noutăţi în meniul restaurantelor din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La restaurant se poate mânca şi de post
La restaurant se poate mânca şi de post

Fasole cu murături sau pilaf cu şniţel de soia, sunt câteva dintre mâncărurile care vor avea succes în această perioadă. Cel puţin acestea sunt aşteptările patronilor de restaurante din Buzău, care spun că, în ultimii ani, au numeroşi clienţi chiar şi în perioada postului.

Luni am intrat în postul Paştelui, cea mai lungă perioadă de abstinenţă de la cele lumeşti, din an, pe care o respectă o categorie destul de mare de persoane. De aceea, unităţile de alimentaţie publică, atât cele private, cât şi cele din subordinea autorităţii locale, şi-au adaptat meniul, astfel încât să-i mulţumească şi pe clienţii care nu „mănâncă de dulce”.

Bucătarii restaurantelor prepară separat mâncăruri de post, în cantităţi destul de mari. „În urmă cu numai patru ani, nu aveam clienţi în perioada postului decât pe cei care mâncau carne, destul de puţini. Mulţi nu ieşeau pentru că aveau impresia că nu găsesc mâncăruri fără carne. În ultimii ani au început din ce în ce mai mulţi să ia masa în oraş şi cer mâncare de post”, ne-a spus Cristina Partal, de la restaurantul Casa cu Tei.

Oferta de post a restaurantelor este tentantă chiar şi pentru unul căruia nu prea îi pasă de ce-i spune preotul. Fasolea cu murături, pilaful cu măsline sau piureul de cartofi cu şniţel de soia sunt prezente în toate meniurile unităţilor de alimentaţie publică, la preţuri mai mici decât mâncărurile cu carne.

„Măcar miercurea şi vinerea vreau să ţin post până la Paşte şi sper să şi reuşesc. Am mai ţinut şi de Crăciun şi când am ieşit în oraş chiar am avut ce să îmi aleg. Până şi pizza de post au început să prepare şi e chiar gustoasă”, ne-a spus Mariana Apostol, din Buzău.

Şi la cantina săracilor se mănâncă de post

Un sfert din asistaţii cantinei de ajutor social au solicitat mâncare de post în perioada premergătoare Paştelui. „Preparăm ciorbele şi felul doi fără carne şi le dăm separat, fiindcă nu toţi din familie ţin post. Le dăm mazăre, fasole, pilaf, piure iar la pachet le mai punem pate de ficat, costiţă, cârnaţi, pe care le potcombina ulterior”, ne-a declarat Doru Crăciun, directorul cantinei de ajutor social din subordinea Primăriei.

Peste 350 de buzoieni servesc zilnic masa la cantina săracilor, cota zilnică pentru fiecare persoană fiind de 7,5 lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite