Portret / Mariana Feraru este campioana din scaunul cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăieşte prin sport, practicând cu succes, în ciuda handicapului, nu mai puţin de cinci discipline: tenis de câmp, tenis de masă, baschet, atletism şi tir cu arcul. Pare imposibil ca toate acest sporturi să fie practicate de către un singur om.

Există, însă, cineva care poate! Iar dacă spunem că o face dintr-un scaun rulant, uimeşte şi mai mult.Mariana Feraru a fost un copil ca toţi ceilalţi până la vârsta de doi ani şi jumătate. Atunci a început să sufere de poliomelită, o boală a muşchilor care este ireversibilă. Brusc, a rămas paralizată total, de la gât în jos. Au urmat 12 ani de recuperare prin spitale şi centre de tratament.

“În primii doi ani, cu multe exerciţii, am reuşit să îmi pot folosi perfect mâinile, dar picioarele mi-au rămas paralizate şi nimeni nu mi-a mai dat şanse de vindecare. La 14 ani m-am întors acasă, eram un copil care nu avea curajul să privească oamenii în ochi şi suferea din pricina celor care mă priveau cu milă doar pentru că stăteam într-un scaun cu rotile”, povesteşte Mariana Feraru.

La 18 ani s-a întâmplat ceva care a determinat-o să-şi schimbe total viaţa: o verişoară murise din cauza unei boli grave. “Când o vedeam pe ea cât suferă mi-am dat seama cât de mică e problema mea şi cât sunt de norocoasă. A fost momentul în care am devenit cel mai puternic om”, a mărturisit Mariana.

Tot atunci a ajuns la fundaţia Motivation unde a petrecut două luni alături de alţi tineri cu probleme asemănătoare. Acolo a învăţat să se descurce singură, să aibă încredere în ea şi să caute compania oamenilor. Pentru Mariana, din acel moment handicapul îl consideră un un aliat. “Eu sunt mai bună decât cei fără probleme. Ei au doar două picioare, iar eu am două picioare şi patru roţi”, obişnuieşte să râdă fata.

Ca să îşi demontreze în primul rând ei dar şi celor din jur că este un om normal, a început să practice sport. Şi nu doar unul: practică atletism, tenis de masă şi de câmp, baschet şi tir cu arcul şi participă cu plăcere şi la competiţii de dans.

“Când i-am cunocut pe cei de la Motivation am învăţat de la ei că pot face sport, chiar dacă sunt într-un scaun rulant. Mai mult decât atât, pentru boala mea sportul este foarte bun. Astfel că am început antrenamentele şi apoi să particip la concursuri”, ne-a declarat Mariana.

A adunat din acel momente zeci de diplome, cupe şi medalii câştigate în concursuri. “Chiar dacă la început mă clasam pe ultimele locuri, am avut ambiţie iar acum sunt întotdeuna printre primii. Am câştigat numeroase cupe la concursurile destinate nouă, chiar la campionate naţionale. Cel mai mult îmi place tenisul de câmp şi cel de masă, aici m-am clasat mai mereu pe podium în ultimii ani. Mă atrage foarte mult şi dansul”, mai spune Mariana

Ultimul succes ca sportivă a fost la precedenta ediţie a Campionatului Naţional de tenis de câmp în scaun rulant, când a ieşit vicecampioană în proba de dublu, împreun cu prietena sa Adriana Olteanu.

Ce îi place?
Adoră plimbările la munte, să iasă în oraş cu prietenii şi să danseze. Îi place foarte mult să gătească, mai ales la sărbătorile din familie. Îi plac copiii, să fie în centrul atenţiei şi să fie înconjurată de oameni dragi.

Ce nu-i place?
Urăşte minciuna, nepăsarea oamenilor şi prefăcătoria. Nu suportă să vadă copii şi animale care suferă şi nu îi place sărăcia în care vede că trăiesc oamenii. O enervează când oamenii o tratează ca şi cum boala de care suferă ea ar fi transmisibilă.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce îţi doreşti cel mai mult?
Desigur, să mă trateze semenii ca pe un om normal. Nu să se închine când trec pe lângă noi de parcă am fi biserici. Îmi doresc să îmi fac o familie şi să mă ţină Dumnezeu sănătoasă, că restul fac singură.

Cui datorezi succesele din sport şi nu numai?
Familiei, a fost mereu lângă mine. Părinţii şi surorile mele m-au sprijinit întotdeauna şi m-au ajutat cu tot ce am avut nevoie. Şi prietenii pe care îi am de ani de zile m-au ajutat mult, au stat mereu lângă mine şi a contat enorm acest aspect.

PROFIL:
Născută: 27.11.1978, Braşov
Ocupaţie:Agent de vânzări
Familie: Trei surori

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite