Portret / Florentina Muşat a lansat o carte de proză psihologică, la vârsta 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta este autoarea unei cărţi de proză psihologică, despre relaţia artistului cu societatea, lucrare tipărită într-un tiraj de 100 de exemplare.

De mică i-a intrat Florentinei în reflex să îşi aştearnă gândurile pe hârtie, seara, ca un bilanţ al trăirilor de peste zi. „Am început de foarte timpuriu să scriu fiindcă am ţinut un jurnal dar nu în sensul că scriam evenimentele din acea zi ci mai mult un jurnal al gândurilor”, îşi aminteşte Florentina.

Încurajată de profesoara ei de Limba Română, Liliana Mihalcea, Florentina a participat în 2009 la un concurs de debut literar, al cărui premiu era publicarea lucrării câştigătoare. „Am găsit pe internet concursul de la editura Lumen, din Iaşi. Am trimis un fragment intitulat „Ruga florilor de mucegai” şi am câştigat. Era o proză, altceva decât se aşteptau ei, ceva ce nu putea fi comercializat. Am scris manuscrisul în două luni, perioadă în care am cam lăsat alte activităţi deoparte pentru a mă axa pe scris”, spune mica scriitoare.

Premiul s-a concretizat într-o culegere de proze scurte, intitulată „Pânze de catarsis”, tipărită în mai 2010. „În aceste proze, care nu aveau mai mult de două pagini de manuscris, am tratat actul creaţiei, conflictul cu sinele. Îmi place să cred că este şi psihologică, cu personaje puţine dar complexe. Este o carte despre oamenii normali, despre oamenii care au acel suflu divin, despre oamenii care vin, pleacă, despre alegerile lor în viaţă. În textul cu care am câştigat este vorba despre conflictul dintre artist şi societate şi alegera artistului între dragoste şi artă, arta care duce la plenitudine”, spune autoarea cărţii.

Florentina este elevă la Colegiul Mihai Eminescu, profilul filologie bilingv engleză. „La şcoală nu pot să spun că sunt un elev de nota zece pe linie, pentru că am vrut să excelez în domenii în care vreau să am performanţe, Limba Română şi limbile străine”, a mărturisit Florentina.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

De unde te inspiri? La vârsta mea, nu am încă o experienţă din care să mă inspir, însă am citit şi citesc foarte mult. Astfel mi-am definit personalitatea şi cunoscându-mă pe mine am început să fiu foarte atentă la cei din jur şi să învăţ mai ales din experienţa altora, a părinţilor. Apoi mai sunt influenţe din Cărtărescu, Andrei Pleşu, Mircea Eliade, Nichita Stănescu şi Lucian Blaga, care sunt scriitorii mei preferaţi.

Ai timp şi de alte activităţi? Îmi place să mă uit la filme şi să desenez. Mă încântă practica şi gândul că aş putea scrie un scenariu pentru un film. Aş vrea să fie o dramă psihologică, în care să pot contura personajele într-un mod complex, nu simplist.

PROFIL
Născută: 8 iulie 1993, în Buzău
Ocupaţia: elevă în clasa a 11-a, Colegiul Naţional M. Eminescu
Familie: Singură la părinţi

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite