Portret / Cornelia Ghica, interpretă de muzică populară şi profesoară la cinci şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Ghica
Cornelia Ghica

Este una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică populară de pe plaiurile buzoiene şi este nelipsită de la festivalurile din judeţ

Cornelia Ghica, care acum are 21 de ani de carieră muzicală, a fost remarcată în clasa a şaptea de către profesorul său de muzică după ce solista a interpretat cântecul „Porumbel cu pene albe". După ce acesta a ascultat-o i-a spus o frază pe care Cornelia a purtat-o mereu în minte: „o să ajungi mare". „Atunci nu mi-am dat seama ce a vrut să îmi spună pentru că eu am interpretat doar o melodie care îmi plăcea mie. Apoi am început să cânt pe la serbări şi deja începuse să îmi placă", ne-a mărturisit cântăreaţa.


După finalizarea şcolii generale, Cornelia Ghica a mers la Şcoala Populară de Artă şi s-a pregătit în particular cu Aurelia Stănescu. „Dumneaei este cea care m-a învăţat într-adevăr să cânt. În afară de ceea ce învăţam la şcoală, adăugam lucruri noi la fiecare lecţie pe care o aveam cu doamna Stănescu", ne-a spus Cornelia Ghica.


Dascăl la cinci şcoli

După ce a absolvit Şcoala Populară de Artă, interpreta de muzică populară a vrut să urmeze cursurile Conservatorului, numai că sănătatea precară a părinţilor au împiedicat-o, dar trei ani mai târziu era pe băncile facultăţii. Încă din timpul studiilor superioare îşi dorea să fie dascăl, ceea ce a şi reuşit. Acum predă muzică în cinci şcoli din judeţ: Gherăseni, Maxenu, Pogonele, Luciu şi Grupul Şcolar „Victor Fruncă" din Râmnicu Sărat. Are zile în care face naveta chiar şi la 75 de kilometri distanţă, dar nu se plânge deloc. „Chiar dacă fac navetă, îmi place foarte mult ceea ce fac. Îmi plac copiii şi chiar mă surprind de multe ori cu ideile şi ambiţiile lor", spune Cornelia.

Întrebări şi răspunsuri

Mai aveţi şi timp liber?
- Nu prea mai am, dar pentru că îmi place ceea ce fac, nu simt acest lucru. În fiecare zi predau copiilor din clase V- IX muzică, merg la festivaluri, petreceri, tot timpul sunt cu muzica în suflet, deci fac ceva ce îmi place şi în timpul liber. Credinţa m-a ajutat să fac ceea ce mi-am dorit.
Ce fel de piese interpretaţi?
- Am piese de-ale mele, unele culese din zone mai izolate, piese vechi, mai puţin cunoscute de oameni. Dar interpretez şi cântece de-ale soliştilor cunoscuţi. De exemplu, „Porumbel cu pene albe" aparţine Angelicăi Stoican. Şi de regulă îmi plac doinele.

Profil
Născută: 14 februarie 1975, Buzău
Ocupaţie: profesoară de muzică şi interpretă de muzică populară
Studii: absolventă a Conservatorului
Familie: necăsătorită

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite