Portret /Maria Petrutz: Prozatoarea care tinde la dramaturgie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum a scris zeci de schiţe şi nuvele, câteva piese de teatru, iar acum se pregăteşte să-şi publice primul roman. Spune să sursa sa de inspiraţie este viaţa de zi cu zi iar idolul său este americanca Anne Rice.

A început să pună pe hârtie într-o formă artistică tot ce vede zilnic pe stradă aproape imediat ce a învăţat să scrie. Anii au trecut, iar acum Maria deţine deja un portofoliu consistent de compoziţii. „Până acum am scris câteva zeci nuvele, schiţe, în general proză scurtă. Mă inspir din realitate, din ceea ce văd. Uneori văd ceva mai deosebit pe stradă care poate deveni ceva interesant pentru mine”, ne-a spus Maria Petrutz.

Inspirată de Anne Rice

Chiar dacă are doar 16 ani, Maria lucrează de ceva timp la un roman pe care vrea să îl publice cât de curând. În paralel, are în lucru şi o carte inspirată din discuţiile purtate pe internet. „Ideea romanul a pornit de la participarea la un concurs, pentru care îmi trebuiau câteva pagini dintr-un roman şi m-am gândit că de ce să nu scriu unul întreg. M-am inspirat din romanele lui Anne Rice şi a ieşit ceva interesant. Are ca temă vrăjitoria, este un thriller. Acum mai scriu o carte care cuprinde arhivele de la Messenger aşa cum în trecut cărţile erau inspirate din scrisori”, ne-a mărturisit Maria.

De-a lungul timpului, a obţinut şi numeroase premii la olimpiadele şi concursurile şcolare de limbă şi literatură română. „Am luat de la menţiune la premiul întâi, am fost la multe

concursuri. Primul loc l-am obţinut pentru proză şi poezie anul trecut la un concurs desfăşurat la nivel naţional”, ne-a spus tânara scriitoare.

O altă pasiune: limba engleză

Pe lângă scriiturile în limba română, Maria Petrutz se ocupă şi de compoziţii în limba lui Shakespeare. Nu ratează niciun concurs în engleză, acum chiar se pregăteşte pentru celebrul Cambridge. „Sper să reuşesc să plec în Anglia şi chiar să rămân acolo. Chiar mi-ar plăcea să nu mă mai întorc, dar întâi va trebui să trec de examen”, spune adolescenta.

A reuşit să câştige şi premiul special la un concurs de eseuri organizat de Shakespeare School, anul acesta este a patra oară când participă la proba de baraj la „Cangurul lingvist”, iar în urmă cu doi ani a obţinut premiul doi la concursul internaţional „Ion Alexandru”.

În scurt timp va merge la olimpiada de engleză pentru licee vocaţionale, unde speră să obţină un rezultat cât mai bun.

Chiar dacă cel mai mult timp şi-l petrece cu lucrările sale de proză, marea pasiune a Mariei este teatrul, în prezent ea urmând cursurile profilului de teatru din cadrul Liceului de Artă „Margareta Sterian”. „Sunt foarte multe persoane care mă întreabă de ce îmi place teatrul şi nu le pot da o explicaţie. Îmi place  pur şi simplu. Pe viitor chiar mi-aş dori să urmez cursurile unei facultăţi de profil”, ne-a spus Maria Petrutz.

Întrebări şi răspunsuri

Cum se îmbină teatrul cu literatura?

"Până acum am scris şi câteva scenete, piese de teatru, iar la profilul meu, de teatru, trebuie să citeşti mult, să îţi dezvolţi vocabularul, deci se îmbină perfect. La teatru este nevoie şi de mult mai multă disciplină, trebuie să faci ce ţi se spune pentru că talentul se lucrează, se modelează".

Când ai descoperit pasiunea pentru teatru?

"Prin clasa a patra, când am mers la un cerc de teatru un an de zile şi am avut ocazia să ies pentru prima dată pe scenă. Cercul s-a desfiinţat ulterior dar am rămas cu această pasiune. Din acest motiv am ales şi Liceul de Artă".

Ce îi place

"Îmi place să citesc, să scriu, autorul meu preferat este Anne Rice. Îmi plac oamenii care ştiu să vorbească atunci când trebuie şi să tacă atunci când e nevoie. Îmi plac oamenii carismatici".

Ce nu îi place

"Nu îmi place când cineva vorbeşte şi este întrerupt chiar dacă nu este ceva urgent,sunt de părere că omul trebuie lăsat să vorbească până la sfârşit. Nu prea îmi place să mă uit la televizor, o fac foarte rar şi doar la posturi de cultură generală. La şcoală nu prea îmi place chimia".

Profil
Născută: 21 decembrie 1994, Bucureşti
Ocupaţie: elevă în clasa a noua la Liceul de Artă
Familie: singură la părinţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite