Portret/ Virgil Iaru a înfiinţat primul brand din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Iaru
Virgil Iaru

A pus bazele primei orchestre locale de acompaniament şi a trupei Test, cu care a câştigat numeroase premii la festivaluri. Născut în Buzău şi şcolit la Iaşi, Virgil Iaru a fost repartizat în Bărăgan în 1983.

Doi ani mai târziu, intră în trupa de muzică Test, cu care participă la mai multe concursuri, reuşind să câştige chiar şi premiul de popularitate la Festivalul de la Reşiţa, în acelaşi an.


Prima trupă din oraş


Extrem de motivat, îşi formează rapid un cerc de prieteni şi pune temelia primei trupe din oraş. Orchestra de acompaniament Big Band a luat fiinţă în anul 1986, la scurt timp după aceea ajungând să fie invitată să întreţină atmosfera la cele mai prestigioase restaurante din localitate. „Am avut mare succes cu bandul şi am acompaniat chiar şi Trofeul de la Amara", spune profesorul Iaru.


Din celebrul band făceau parte şi Jan Cheptea, Sorin Soare, George Bărăscu şi Ionel Postolache, zis „Samache".


Viitor doctor în muzică


Înainte de Revoluţie, Virgil Iaru a condus corul „Lirica" şi a făcut parte din cvartetul de coarde cu care în 1985 a câştigat medalia de argint la „Cântarea României". „Am concurat cu un cvartet de-al lui Ionel Perlea şi m-am numărat printre laureaţi", îşi aminteşte el. După 1990, Virgil Iaru dirijează corul „Voces" al Liceului de Artă. De-a lungul anilor, profesorul a câştigat mai multe premii la olimpiadele de muzică şi s-a calificat chiar şi la Festivalul Corurilor Dunărene, de la Silistra.


Rămas la catedra de vioară a Liceului de Artă încă din 1983, Virgil Iaru predă cu acelaşi devotament şi oferă oraşului muzicieni talentaţi. Profesorul licenţiat în muzică vocală, instrumentală, compoziţie muzicală şi muzicologie va susţine la începutul lunii viitoare teza de doctorat în muzică.


Ce artişti îndrăgiţi?
Îmi plac mult Jean Luc Ponty, Chick Corea şi Oscar Peterson. Ascult melodiile lor ori de câte ori caut un moment de relaxare. Ascult multă muzică, dar nu suport artiştii făcuţi peste noapte şi care încurajează kitsch-ul.

Care a fost cea mai mare satisfacţie în viaţă?
Am trăit un moment de bucurie incomparabil la naşterea fetiţei mele. Acum, sunt fericit că am o familie unită şi că suntem sănătoşi. Fata este clasa a VIII-a, la pian, dar îşi va schimba profilul şi va merge la Arhitectură. Nu mă pot opune dorinţelor ei, pentru că în viaţă e bine să faci ce îţi place.

Profil
Născut: 6 decembrie 1959, Pardoşi, Buzău
Studii: Universitatea de Arte George Enescu, Iaşi
Familie: Căsătorit, o fată - Sorina

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite