Portret/ Valentin Nicola este inginerul de sunet al rock-erilor din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Nicola
Valentin Nicola

A strâns munţi de casete şi viniluri în peste trei decenii de când are o mare pasiune pentru muzica rock. Este cunoscut ca DJ Covală, omul care a încântat generaţii de tineri care au trecut pragul rockotecii din Buzău.

Cunoscut în ultimii ani mai ales pentru sonorizările de excepţie pe care le organizează la fiecare eveniment rock, DJ Covală se poate lăuda şi cu o vastă experienţă căpătată în studiourile de radio din perioada de pionierat a emisiunilor de pe FM.
Covală îi este numele de scenă care l-a dat uitării pe cel real, iar povestea sa a început începe undeva în underground-ul mişcării rock din anii '80, care îşi avea sediul nedeclarat pe bulevardul Nicolae Bălcescu.


Tinerii rebeli cu plete mari, plini de idei şi de entuziasm îşi dădeau zilnic întâlniri pentru a discuta despre trupele favorite şi de a pune bazele unor formaţii care speriau vecinii şi securiştii.


„Era o atmosferă greu de descris în cuvinte în acea perioadă. Rockerii se întâlneau în fiecare zi şi plănuiau cum să-şi închege câte o formaţie cu care să rupă gura târgului. Pentru că posibilităţile tehnice erau foarte precare, electroniştii noştri făceau minuni. Încropeam difuzoare din carton presat şi sugativă iar boxele le confecţionam din placaje. Apoi făceam repetiţii prin garaje de speriam vecinii care chemau miliţia. Fugeam de rupeam pământul când venea „Regina Nopţii", un aro albastru de miliţie cu girofar", povesteşte Covală.


Covală mai spune că după un scurt stagiu de „pregătire" la şcoala rock de pe bulevard, pofta de a fonda prima sa trupă a venit de la sine.
„Prima trupă pe care am avut-o în anii 80 s-a numit Mixaj, cu Vali Grasu' basist. Pe vremea aceea bulevardul era plin de oameni care făceau muzică. Unii mai şi compuneau iar alţii preluau piese de la trupe consacrate, precum Voltajul vechi, Iris sau din cenaclul Flacăra. Cântam la majorate şi la agape pe la licee. Am trăit clipe foarte frumoase în acei ani" , îşi aminteşte Covală.


Imediat după revoluţie trupeţii lui Covală s-au despărţit şi fiecare a încercat să-şi clădească un viitor aşa cum se pricepea mai bine. Valentin Nicola a ales să râmână la Buzău şi să se ocupe de ce se pricepea mai bine. „Fiecare a luat-o pe unde a apucat. Eu am început ca DJ în rockotecă şi am rămas acolo până când s-a desfiinţat. Făceam totul de plăcere, nu era vorba numai de bani pe vremea aceea. Apoi a urmat episodul cu organizarea festivalului Mihaela Runceanu", mai spune Covală.


După debutul ca DJ în rockotecă, DJ Covală a ajuns să cocheteze cu primul radio privat care s-a deschis la Buzău la finele anului 1993. Vocea sa baritonală şi cunoştinţele muzicale l-au recomandat ca un pion de bază pentru activitatea din domeniul radiourilor locale din Buzău.

„ Din 1994 am început colaborarea cu Radio Buzău iar din 1995 am intrat în echipa de organizare a festivalului Top T. La radio, cum era şi firesc, făceam emisiuni rock - maraton, alături de prietenii mei Emanuel Vârgolici, Mihai Voicu, Florin Artene, Tolea Postovei şi colegii de la Fundaţia pentru Tineret. Emisiunile erau foarte gustate şi telefonele sunau încontinuu", a mai povestit Valentin Nicola.

Întrebări şi răspunsuri


Ce formaţie de top din afară ţi-ai dori să concerteze la Buzău?
E greu de crezut că vor putea vreodată să concerteze la Buzău până nu vom găsi un sponsor care să investească mulţi bani într-un show de senzaţie. Totuşi, mi-aş dori să îi văd pe Eric Clapton, Dio, sau Whitesnake, care este o trupă foarte apreciată de buzoieni. Până la urmă, orice trupă mare din vest ar face bine mişcării rock de la Buzău.


Ce muzicieni de marcă ai avut ocazia să cunoşti de-a lungul carierei tale de sunetist?
În primul rând am avut ocazia să lucrez cu regretatul Valeriu Sterian. Cunosc cam toate numele mari ale rock-ului românesc şi cel mai mult m-am ataşat de băieţii de la Iris şi de Cristi Minculescu, pe care îl consider un om foarte puternic şi ambiţios.

Ce-i place?
Îmi plac foarte mult filmele şi pot să mă laud cu o colecţie de peste 2000 de DVD-uri. Sunt fan Indiana Jones şi Războiul Stelelor. Îmi place să navighez pe internet şi să citesc când mai am timp. Prefer călătoriile prin ţară şi drumeţiile, mai ales că am o fire aventuroasă.

Ce nu-i place?
Urăsc politica şi în mod special manelele. Din cauza manelelor m-am apucat iar de fumat. Nu-mi place pescuitul şi nici peştele. Nu-mi plac oamenii invidioşi care vor să-şi fure contractele, cei care sunt dispuşi la orice compromisuri pentru bani. Nu-mi plac emisiunile sportive cu excepţia meciurilor de fotbal.

Născut: 18 februarie 1967, Buzău
Studii: Şcoala Tehnică Superioară de sunetişti
Familie: Căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite