Portret/ Smaranda Vasile a fost premiată la toate festivalurile de pian la care a participat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântă de la vârsta de cinci ani şi de atunci a reuşit să participe la peste 40 de competiţii naţionale şi internaţionale.

Smaranda a avut primul contact cu pianul la sfatul mamei sale, care a hotărât ca într-o zi să o ducă la un profesor care să îi testeze urechea muzicală. „Băiatul unor vecini urma cursuri de pian şi mamele noastre, fiind prietene, s-au sfătuit şi au zis că ar fi bine să merg şi eu, să îmi testez urechea muzicală. Imediat am început să mă şi pregătesc cu respectiva profesoara alături de o elevă a Liceului de Artă. Iar de la vârsta de şase ani am început să mă pregătesc cu profesoara pe care o am şi acum, doamna Cristiana Duguleană", îşi aminteşte Smaranda, care a mărturisit ca la primele lecţii de pian emoţiile o năpădeau.


A început să-i placă din ce în ce mai mult acest instrument şi să se pregătească intens. Imediat după ce a intrat la Liceul de Artă, în clasa întâi a mers şi la primul său concurs de pian. „Imediat după ce am împlinit opt ani am mers la primul meu concurs care s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, unde am reuşit să obţin premiul trei. Am avut mari emoţii pentru că nu ştiam exact ce mă aşteaptă, dar am fost foarte fericită când am primit diploma şi o mică recompensă", ne-a spus tânăra pianistă.


Zeci de premii


De atunci a continuat să meargă la competiţii atât naţionale, cât şi internaţionale. „Am fost în clasa a patra la un concurs internaţional în Italia unde m-am clasat pe locul trei, a fost un concurs pe categorii de vârstă, iar în clasa a cincea am mers în Paris la o altă competiţie, unde m-am clasat pe locul doi. Aici am participat la două categorii, atât singură, cât şi împreună cu o colegă la «patru mâini», la ambele am luat premiul doi. După doi ani am mers iar în Franţa şi am obţinut tot locul doi. Acestea sunt concursurile care m-au marcat foarte mult şi totodată m-au încurajat", povesteşte Smaranda.


În cei aproape 12 ani de când cântă la Piana, Smaranda Vasile nu a ratat nici un concurs de profil. „La prima olimpiadă naţională, în clasa a treia, am luat locul trei. Apoi am obţinut diplomă de excelenţă la Bucureşti la «Prietenii muzicii», iar în clasa a şaptea am luat premiul întâi la Festivalul «Paul Polidor». La concursul «Iulia Hasdeu» din Câmpina am luat premiul trei. La un concurs internaţional desfăşurat la Galaţi am participat alături de colega mea şi am luat premiul doi", ne-a spus pianista.


Acum, Smaranda Vasile se pregăteşte pentru a merge la noi competiţii internaţionale, iar pe viitor pianista şi-ar dori să urmeze cursurile Conservatorului.


Întrebări şi răspunsuri


Trebuie să ai o stare anume atunci când te aşezi în faţa pianului?
Nu pot să spun neapărat de stare, dar trebuie să am un impuls, să simt că am chef să exersez. Nu pot să cânt atunci când sunt bolnavă sau am o stare psihică proastă. Îmi place foarte mult să interpretez ceva atunci când părinţii mei vor să mă asculte sau atunci când am musafiri cărora le place să asculte muzica de pian.


Este greu să cânţi la „patru mâini"?
Este puţin mai dificil poate din cauza spaţiului, dar contează foarte mult să ne sincronizăm, să respirăm în acelaşi timp, să numărăm foarte bine şi trebuie să ne potrivim ca interpretare. Trebuie să formăm un amestec omogen şi să redăm cât mai bine piesa.

Ce îi place
Îmi place foarte mult să fac sport. Mama m-a îndrumat spre multe sporturi, merg cu rolele, patinez, schiez, fac volei şi tenis de câmp în timpul liber. Îmi plac persoanele sociale, cu simţul umorului şi care să aibă puncte comune cu mine. Îmi place fotografia.

Ce nu îi place
Nu îmi plac persoanele mai fiţoase care se mândresc, se laudă tot timpul şi care vor să fie mereu în centrul atenţiei. Nu îmi plac anumite genuri muzicale şi nu îmi place când greşesc, pentru că sunt o fire perfecţionistă. Nu îmi plac persoanele dezordonate.

Profil


Născută: 27 ianuarie 1994, Buzău
Ocupaţie: elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă
Familie: singură la părinţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite