Portret/ Sandu Ionescu este unul dintre cei mai bătrâni fotbalişti din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandu Ionescu a iubit fotbalul de când se ştie. A făcut parte din prima generaţie de fotbalişti profesionişti din Buzău şi va continua să îşi dedice restul vieţii acestui sport pe care l-a practicat din pasiune.

Sandu Ionescu şi-a început cariera de fotbalist pe maidanele Buzăului, alături de alţi copii. Odată ajuns la şcoală a continuat să joace şi a avut norocul să fie remarcat de un antrenor cu ochiul format. "De când mă ştiu eu jucam fotbal. Când aveam vreo 10 ani, în 1968, eram la Şcoala Numărul 2 şi era un antrenor bătrân, se numea Vladimir Luca, care mergea la şcoali şi urmărea copiii. M-a văzut şi mi-a propus să merg să fac fotbal la Asociaţia Chimia Buzău, primul centru din oraşul Buzău care pregătea copiii", îşi aminteşte fostul fotbalist primul său contact cu sportul de performanţă.

La 15, ani Sandu Ionescu, "Cocoşatul", cum era cunoscut pe teren din cauza poziţiei în care alerga a fost martor la înfiinţarea Gloriei Buzău şi a făcut parte din prima echipă de junior a clubului. "În 1973 s-a format Gloria Buzău care a preluat şi centrul de copii de la Asociaţia Chimia. După aceea am trecut la juniori în 1974, în 1976 am debutat la echipa mare a Gloriei, îmi amintesc că era un meci cu CSM Galaţi la care juca şi marele Dan Coe. Am evoluat până în anul 1978 după care am plcat la Autobuzul Făurei. Jucam pe postul de extremă stânga", ne-a declarat Sandu Ionescu.

Oricât ar fi fost de greu, fotbalistul nu a renunţat niciodată. A continuat să joace la diverse echipe, iar pe finalul carierei s-a întors la Gloria Buzău, prima lui dragoste. "Am plecat militar şi pe perioada armatei am jucat la Petrolul Berca. În 1980 m-am întors înapoi la Gloria, unde am jucat până în anul 1983, apoi am plecat la Olimpia Rm Sărat. În anul 1985 am plecat la Inter Vaslui. În anul 1988 am venit la Metalul Buzău, am promovat cu echipa în Divizia C. În 1990 am plecat din nou la Olimpia Rm Sărat unde am mai jucat până în anul 1992. La 34 de ani am renunţat la fotbal", ne-a declarat fostul fotbalist.

De acea perioadă îşi aminteşte cu mare drag, iar oamenii alături de care a jucat şi de la care a învăţat i-au marcat evoluţia. "Am jucat alături de nume mari ale fotbalului, printre care Cornel Negoescu, Constantin Stan, Mircea Constantin, Dan Tulpan, Nicolae Alexandru şi mulţi alţii", povesteşte Sandu Ionescu.

Pentru că fotbalul a fost marea sa pasiune, nici după ce s-a retras nu a putut să stea departe de teren. În anul 1998, cu ajutorul unui prieten bun, Nicolae Dragu, a reuşit să îşi deschidă propria şcoală de fotbal, de care se ocupă şi în prezent. I-au trecut prin mână sute de copii care acum au ajuns să joace la echipe mari din fotbalul românesc.


Întrebări şi răspunsuri:


A fost vreun moment în care aţi simţit că nu mai puteţi, că vreţi să renunţaţi, în toată cariera? Niciodată. La mine a fost o mare pasiune şi fotbalul l-am jucat din plăcere, fără interes. Nu banul a fost interesul, banul a venit mai târziu, eu vedeam totul ca un joc. Din păcate acum nu se mai întâmplă acest lucru. Copiii nu mai sunt atraşi de sport. Acum au alte distracţii, calculatoare, discoteci.


Părinţii v-au susţinut să practicaţi sport? Ei nu s-au băgat niciodată. Tatăl meu era măcelar şi nu îi plăcea deloc fotbalul. El nu m-a văzut niciodată jucând fotbal. Mai vorbeau vecinii după ce veneau şi mă vedeau pe teren şi se mândrea, dar nu a venit să mă vadă niciodată pentru că nu îi plăcea fotbalul şi nu îl înţelegea.


Ce îi place: Sunt gurmand şi sunt foarte pofticios. Nu îmi place, în schimb, să mănânc acelaşi fel de mâncare. Îmi place, de asemnea, foarte mult muntele şi să merg la pescuit în Deltă. Întotdeauna mi-au plăcut fetele frumoase şi bineînţeles fotbalul, sportul, în general, şi tenisul cu piciorul.


Ce nu îi place: Nu îmi place să vorbesc de altcineva, adică să bârfesc. Nu îmi plac oamenii răutăcioşi şi invidioşi, iar la noi în Buzău sunt cam mulţi răutăcioşi care se uită în curtea vecinului. Nu îmi place munca fizică, munca grea.


PROFIL:


Născut la data de 24.04.1958 la Buzău
Familie: Căsătorit, două fete
Ocupaţie: Antrenor Clubul Sportiv Dacia - Şcoala Personală de Fotbal înfiinţată în 1998

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite