Portret/ Romeo Ilie, părintele handbalistelor din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pornit de la zero şi aproape a ajuns în topul Ligii Naţionale de Handbal. Romeo Ilie este cel care a pus bazele singurei echipe performante de handbal din Buzău.

Romeo Ilie a jucat fotbal la nivel de juniori şi când a intrat la Facultatea de Educaţie Fizică şi-a ales ca specializare acest sport care, credea el, i se potriveşte cel mai bine. Un profesor, care era şi decanul facultăţii, l-a cucerit prin seriozitate şi exigenţă şi l-a făcut să se îndrepte către handbal.
După absolvirea facultăţii, Romeo Ilie a fost repartizat la o şcoală de la ţară. Se mai gândea încă la fotbal şi timp de doi ani a antrenat o echipă de amatori. A înţeles însă că nu poate realiza mare lucru cu nişte jucători pe care nu avea posibilitatea să îi prindă la antrenamente şi care veneau doar la meci, aşa că a renunţat la fotbal.


Fire ambiţioasă, Romeo Ilie a început să antreneze eleve de şcoală generală pentru handbal, apoi să facă selecţii şi să facă echipe cu care a intrat în competiţii. A obţinut un post de profesor în oraş, la Şcoala Generală nr. 6 şi a strâns fete din cartierele arondate.


Deja dorea să facă performanţă şi în scurt timp chiar a reuşit. Omul de afaceri Gheorghe Ivănescu a avut încredere în el şi i-a oferit sprijinul financiar pentru formarea unei echipe de senioare. Cu un nucleu de fete pe care le antrenase ca junioare şi cu multe improvizaţii a ajuns acolo unde îi era greu să se imagineze: în prima ligă a României.


Echipa comunală


Aşa a luat naştere echipa care mulţi ani s-a numit Astral Poşta Câlnău. „Sigura condiţie a patronului a fost ca echipa să se numească Poşta Câlnău, de unde dânsul era originar. La început am fost ironizaţi. Se punea că suntem singura echipă de la ţară din Liga Naţioanlă. Asta nu a făcut decât să ne ambiţioneze şi am demonstrat în cele din urmă că avem valoare. Am ajuns fruntaşi în clasament şi am fost foarte aproape de o participare în Cupele Europene", povesteşte Romeo Ilie.


După perioada de glorie, când au atacat marea performanţă, au urmat vremuri tulburi. Patronul şi-a retras sprijinul material, iar antrenorul Romeo Ilie s-a trezit cu echipa pe cap.


"Patronul a fost fair-paly. Mi-a lăsat mie echipa fără nici o pretenţie. Puteam să vând pentru că toate jucătoarele erau sub contract, sau să vând locul în campionat. Am sperat însă că se va găsi iar un om care să investească", îşi aminteşte antrenorul.


A reuşit, cu mari eforturi, să încropească o echipă şi să se menţină în primul eşalon. Nu s-a înşelat în privinţa sposorului. Echipa care între timp şi-a schimbat denumirea în HCM Buzău are un nou susţinător, şi astfel, fetele lui Romeo Ilie merg mai departe.


Întrebări şi răspunsuri:


V-aţi gândit vreodată să renunţaţi la echipă?
Sigur că m-am gândit, şi nu o dată. În fiecare vară voiam să renunţ când vedeam că am rămas cu două-trei fete şi nu aveam cum să fac echipa. Am mers însă din inerţie şi am sperat tot timpul că va ieşi soarele şi pe strada noastră. Şi iată ca s-a ivit.


E greu să lucrezi cu fete?
E mult mai greu decât cu băieţii. În general, fetele sunt capricioase, orgolioase, au toane. De multe ori am regretat că nu am făcut o echipă de băieţi. Am ales însă să antrenez fete, pentru că am simţit că astfel voi pătrunde mai uşor în handbalul mare, că voi ajunge la performanţă.

Ce-i place?
Îmi plac şi alte sporturi în afară de handbal, de exemplu tenis şi fotbal. Joc de câte ori am timp. Îmi place muzica anilor 80, dar am fost nevoit să cochetez şi cu manelele din cauza fetelor care mai ascultă genul asta de muzică.

Ce nu-i place?
Nu-mi place politica. Nu-mi plac oamenii superpotenţi financiar care nici nu te ascultă, dar care fac sponsorizări ocazionale doar de ochii lumii. În rest, nu îi interesează să se implice, să fie alături de o echipă la în momentele de succes dar şi atunci când treburile nu merg bine.

Născut: 27 martie 1954, Poşta Câlnău, jud. Buzău
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Ocupaţia: profesor, antrenor HCM Buzău
Familie: căsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite