Portret/ Profesorul Ionel Ambrozie este doctor în educaţie fizică şi sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De 33 de ani, profesorul Ionel Ambrozie slujeşte sportul.
De 33 de ani, profesorul Ionel Ambrozie slujeşte sportul.

A ajuns doctor în educaţie fizică, fiind singurul din Vrancea care are această titulatură. A practicat mai multe discipline sportive, încă de când era licean. Cunoaşte la perfecţie psihologia copiilor, în mijlocul cărora preferă să stea cât mai mult.

Este şef de catedră la disciplina educaţie fizică şi sport de la Colegiul „Edmond Nicolau" din Focşani. L-am găsit pe terenul de sport alături de clasă, demonstrând alături de elevi secvenţe din lecţie. Profesorul focşănean îşi aduce aminte cu plăcere de primii ani ai carierei sportive.


A studiat atent copiii

„În şcoală mi-au plăcut foarte mult limba română şi franceza, dar pasiunea vieţii mele rămâne sportul. Am fost component al echipelor reprezentative ale liceului la handbal, baschet, fotbal, hochei şi schi. Liceul l-am făcut la Vatra Dornei. În clasa a XI-a am ales să fac fotbal de performanţă, jucând în Divizia C la echipa locală Minerul Vatra Dornei", mărturiseşte profesorul.
Pentru profesorul Ionel Ambrozie este înzecit mai grea misiunea de a descrie momentele-cheie care i-au marcat destinul şi cariera de dascăl. Lucrând asiduu alături de copiii pe care i-a iniţiat în tainele sportului, dascălul a reuşit în urmă cu doi ani să-şi ia doctoratul în educaţie fizică şi sport.


„A fost o muncă de patru ani de cercetare ştiinţifică
asupra formării calităţilor psihofizice şi motrice la elevii din învăţământul liceal cu profil industrial, în baza unei programe cu conţinut adecvat. Acest doctorat reprezintă un exemplu al activităţii mele profesionale. Mai am şi un masterat în activităţi sportive. Pitagora spune foarte frumos: „Statuia este înfumuseţată de înfăţişarea ei, iar omul de activitatea sa""
, susţine profesorul.

„Bazele sportive, la pământ"


De 33 de ani, profesorul Ionel Ambrozie slujeşte sportul. Când vine vorba despre bazele sportive, profesorul focşănean crede că suntem cu o sută de ani în urma ţărilor civilizate din Europa de Vest.

„E greu şi trist. Pentru o dezvoltare durabilă a sportului şi pentru creşterea unor sportivi de performanţă sunt necesare, înainte de toate, condiţii optime de antrenament. Lipsesc bazele sportive în aer liber, micile stadioane, terenurile de baschet, volei, pistele de atletism, dar şi gropile cu nisip pentru săritura în lungime. Lipsesc foarte multe alte lucruri, de la bazele de recuperare după efort şi până la hrana necesară sporivilor pentru a face mare performanţă", adaugă doctorul în educaţie fizică şi sport, Ionel Ambrozie.

întrebări şi răspunsuri


Ce trebuie schimbat în programa şcolară?
Urgent, trebuie schimbat întreg sistemul educaţional. Oameni potriviţi la locuri potrivite, asta trebuie în primul rând. Nu puşi în funcţie oameni pe criterii politice, oameni cu pile suspuse. Atâta timp cât la conducere se află oameni mediocri, nici rezultatele nu au cum să apară.


Care sunt cele mai importante rezultate din cariera de profesor?

În ultimii 15 ani, Colegiul „Edmond Nicolau" a obţinut peste 150 de diplome de participare în competiţiile sportive judeţene şi naţionale. Am organziat peste 50 de competiţii. Am amintiri frumoase cu toţii elevii şi cu toate echipele pe care le-am antrenat.


ce îi place


Îmi plac prietenia sinceră, principialitatea, omul vrednic la locul său şi fidelitatea. Îmi place corectitudinea. Cei care mă cunosc ştiu că nu le-am înşelat aşteptările şi le mulţumesc pentru faptul că sunt la fel de serioşi.

ce nu îi place


Detest egoismul, fatalitatea, omul cu „două feţe", laşitatea, „tempoul" cu care unii oameni tot mai „aleargă" chiar dacă au ajuns acolo, sus, într-o funcţie, crezând mereu că au rezistenţa asemenea luptătorilor din ring, gata să învingă cronometrul!


NĂSCUT 7 iunie 1952, Buzău
STUDII Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Doctor în educaţie fizică
OCUPAŢIA Profesor la Colegiul „Edmond Nicolau" Focşani
FAMILIE Căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite