Portret/ Nicolae Tudor este dedicat sportului cu balonul oval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Onoare, ambiţie şi respect pentru adversari, acestea sunt devizele lui Nicolae Tudor, fostă glorie a echipei Contactoare Buzău, echipă care în anii 80 a scris istorie în rugby.

Profil
Născut: 3 iunie 1958, satul Bălăneşti, Buzău
Studii: IEFS Bucureşti, Academia de Rugby
Ocupaţie: Observator oficial al Federaţiei Române de Rugby
Familie: Căsătorit, doi copii

Căştigător al cupei României cu echipa din Buzău în sezonul 1987-1988 şi clasat pe locul patru în divizia naţională tot în acel sezon, Nicolae Tudor povesteşte cum a ajuns să fie contaminat de sportul rezervat domnilor.


„Întâmplarea a făcut să fiu elev al Liceului nr. 1. Acolo exista un profesor Grigore Aman care avea o pasiune pentru acest sport. La rugămintea lui am ajuns prin anul 1973 la clubul Constructorul şi m-am înscris la rugby. Pentru că am avut talent am fost cooptat ca junior la clubul şcolar sportiv apoi am promovat la echipa mare.Apoi am ajuns la Arad, la Sibiu şi apoi la Contactoare, formaţia care a scos Buzăul din anonimat în anii 80", povesteşte Nicolae Tudor.


După retragerea din viaţa sportivă din anul 1994, Nicolae Tudor şi-a continuat cariera în rugby ca arbitru, retrăgându-se anul trecut, pentru limita de vârstă.
„N-am putut să renunţ la gazon şi din acest motiv m-am făcut arbitru. A fost o activitate interesantă în care am arbitrat meciuri tari fără prea multe bătăi de cap ca în fotbal. În rugby există o regulă ca jucătorii să nu comenteze deciziile arbitrilor, care sunt suvernani pe teren. Din nefericire am împlinit 50 de ani şi am fost nevoit să renunţ şi la arbitraj", mai spune veteranul Nicolae Tudor.


Pentru că pasiunea pentru rugby a rămas la fel de înflăcărată ca şi în anii tinereţii, Nicolae Tudor încearcă de mai bine de trei ani renaşterea acestui sport în localitatea unde a trăit cei mai frumoşi ani din activitatea sportivă.


Caută talente
„După desfiinţarea echipei Contactoare, în 1994, mi-am dorit întodeauna ca acest sport să reînvie la Buzău. Ocazia a venit în urmă cu doi ani când Buzăul a avut din nou o echipă înfiinţată de doi investitori din care s-a remarcat inimosul Mauro Angelini. De atunci am pus umărul la renaşterea echipei de juniori alături de colegii mei cu care am jucat în teren, Capmare şi Niţă Vasile, care e acum preşedintele clubului", a mai spus Nicolae Tudor.


Pentru ca noua echipă să prindă contur, fostele glorii buzoiene şi-au găsit o pepinieră de tineri care promit performanţe notabile.
„Am făcut o selecţie riguroasă cu colegii mei şi aşa am reuşit să adunăm mai mulţi tineri de la liceele Marghiloman, Contactoare, Economic, Sportiv, Agricol, Eminescu şi CFR care ne dau speranţe mari pentru viitor. Anul trecut am reuşit să terminăm pe locul trei la nivel naţional iar anul acesta vom juca finala de la Bucureşti după ce am terminat pe primul loc în Liga Moldova Sud", spune Nicolae Tudor.


Întrebări şi răspunsuri
Aţi suferit vreo accidentare gravă de-a lungul carierei?
„În lunga activitate nu am avut decât accidente minore. Doar o singură dată am avut o fractură la mână, dar din fericire mi-am revenit după o lună. Este un sport de golani practicat de gentelmani şi din acest motiv există un respect reciproc în teren".


Ce antrenori aţi avut de-a lungul timpului?
"Am fost coordonat de-a lungul cariere de nume mari ale acestui sport ca regretatul Grigore Aman, recunoscut ca un şlefuitor de talente, Titi Ionescu care venise special să ne anteneze de la clubul Dinamo şi Petre Cosmănescu care a pus bazele marii echipe Contactoare după ce s-a retras de la Steaua".


Ce-i place?
"Ador să mă uit la televizor la meciuri de fotbal, handbal sau volei. Îmi plac foarte mult călătoriile. Prefer să consum numai mâncare sănătoasă. Îi admir pe oamenii care au puterea de a-şi respecta cuvântul dat. Îmi place foarte mult muzica veche a anilor 70-80."

Ce nu-i place?
"Nu-mi place politica şi de aceea nu m-am înscris niciodată într-un partid. Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi cei cu două feţe. Nu-mi plac oamenii neserioşi. Din cauza neseriozităţii societatea noastră nu mai avansează. Nu-mi place să-mi irosesc timpul."

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite