Portret/ Georgiana Matei este agentul „Ochi de vultur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţista de numai 24 de ani este tehnician criminalist şi rolul său, printre altele, este să identifice persoanele dispărute sau fără identitate în baza de date a poliţiei.

Georgiana Matei a terminat liceul în 2004 şi, fără să stea prea mult pe gânduri, a ales să se facă poliţistă. „La Colegiul Mihai Eminescu am urmat clasa de matematică informatică şi în timpul şcolii nicio secundă nu îmi trecuse prin cap, vreodată, că voi ajunge poliţistă. Decizia am luat-o brusc, fără să fi fost influenţată de cineva", îşi aminteşte Georgiana.


Buzoianca a absolvit în martie 2007 şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr", din Câmpina şi datorită mediei bune a prins post chiar la Buzău. A absolvit apoi un masterat pe tehnică criminalistică şi a ajuns la Compartimentul Identificări Judiciare, din Serviciul Criminalistic din IPJ.
La serviciu, Georgiana se ocupă cu introducerea în baza de date a Poliţiei Române a informaţiilor despre buzoienii pierduţi, fără identitate sau despre cadavre necunoscute. Mai are sarcina să confrunte toate datele care vin de la colegii din ţară cu pozele şi semnalmentele aflate în baza de date a Poliţiei Buzău.


Îşi aminteşte că primul său caz a fost identificarea unui cadavru. „În 2007 am verificat o persoană dispărută de pe raza judeţului Buzău şi a fost găsită pe lista cadavrelor cu identitate necunoscută în judeţul Dâmboviţa. Bărbatul avea o pată pe un obraz şi aşa am reuşit să-l identific", spune Georgiana.


Georgiana Matei crede că iscusinţa în meseria de tehnician criminalist se câştigă în timp, după fiecare caz rezolvat. „Importanţa pe care o dau detaliilor a devenit un defect profesional şi de multe ori când mă întâlnesc pe stradă cu persoane, prieteni sau colegi, mă uit mai întâi la detalii. De fapt este un exerciţiu pentru mine, pentru o mai buna cunoaştere a trăsăturilor", este de părere agenta de 24 de ani.


A ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată ţara după ce a reuşit să identifice un tânăr care s-a pierdut de familie încă de pe vremea copilăriei. În timp ce verifica o persoană dispărută din Buzău i-au venit în minte semnalmentele unui bihorean cu identitate necunoscută, pe care îl mai văzuse în baza de date. A interogat sistemul cu noile semnalmente şi i-a fost generat profilul unui copil dispărut în urmă cu 22 de ani. Ulterior, testele ADN au demonstrat că identificarea făcută de buzoiancă a fost corectă.


Georgiana mărturiseşte că astfel de satisfacţii îi dau aripi în cariera de criminalist. „Mi-am ales meseria potrivită şi sper că tot asta voi face şi de acum înainte. Dacă ar fi să îmi aleg din nou, tot criminalist m-aş face şi tot în laborator aş lucra", spune Georgiana Matei.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI


Seamănă meseria ta cu ce e în filme?
În mare parte, seamănă. Numai că serialele poliţiste tratează partea fabuloasă din meseria de criminalist, ca să placă privitorului, şi nu cea tehnică, de care avem noi parte zi de zi. Există totuşi un sâmbure de adevăr în toate filmele poliţiste.


Cum ai ales să mergi în poliţie?
Mie mi-a plăcut dintotdeauna uniforma şi îmi plac regulile stricte pentru că eu sunt o fire mai riguroasă. În clasa a 12-a pur şi simplu a fost decizia mea să merg la şcoala de agenţi de poliţie din Câmpina şi părinţii au fost de acord. Pentru că la noi în casă e o regulă, dacă vrei să faci ceva, eşti susţinut de toată lumea".

Ce îi place?
Când am timp liber, îmi place să mă plimb în natură, să fac excursii, mai ales la munte. Îmi place să citesc iar acum, mai nou, îmi mai omor timpul liber uitându-mă la serialele despre investigaţiile criminale. Am curiozitatea să văd eventualele asemănări între munca lor şi munca noastră".

Ce nu îţi place?
„Nimănui nu-i place minciuna, aşa că nici mie. Nu mi-ar plăcea să am în jurul meu oameni care nu se ţin de cuvânt, care nu ştiu ce înseamnă prietenia, oameni pe care să ştii că nu te poţi baza la nevoie. De fapt, evit să am de-a face cu lucruri care nu îmi plac".

PROFIL


Născută: 18 februarie 1986, Buzău,
Ocupaţie: agent de poliţie, tehnician criminalist,
Familie: un frate

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite