Portret/ Florin Sfâşie, veteranul programatorilor IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inginer septuagenar din Buzău, care a făcut pionierat în anii '70 la dechiderea primului centru de calcul din judeţ, se poate lăuda că a ajuns cel mai bătrân programator de calculatoare din ţară.

La vremea când era încă pe băncile facultăţii, în anul 1964, Florin Sfâşie nici nu-şi imagina cât de apropiat va deveni de cutiile cu creier de siliciu care vor ajunge să-i marcheze întreaga viaţă.
După aproape 40 de ani de studiu şi peste patru mii de buzoieni pe care i-a iniţiat în tainele informaticii, veteranul programatorilor povesteşte că a intrat în lumea informaticienilor dintr-o întâmplare.


„ În 1972 am făcut nişte cursuri postuniversitare de informatică, la Cluj.Nu-mi imaginam la vremea aceea că mă voi ataşa atât de mult de acest domeniu. Apoi am ajuns să profesez la Buzău, din 1974 când s-a deschis centrul de calcul. În tot aceşti ani am instruit mii de buzoieni" povesteşte Florin Sfâşie.


Revoluţia tehnologică de la sfărşitul anilor '80 a dat peste cap munca de o viaţă a programatorilor buzoieni, nevoiţi să ţină pasul cu noutăţile în domeniu. Florin Sfăşie povesteşte că limbajele de programare la care muncise mai bine de 15 ani au ajuns ca în final să valoreze doar câţiva lei.
„Am muncit mulţi ani ca să pun la punct tot felul de programe de contabilitate şi de gestiune, stocate pe cartele. Când a apărut PC şi tehnologia a început să se schimbe, am fost obligaţi să ne adaptăm. Aşa că în final am cărat câteva sacoşe cu programe la centrele de reciclare a deşeurilor. În schimbul lor, am primit în schimb opt suluri de hârtie igenică. Numai eu ştiu ce era în sufletul meu atunci. Erau ani de muncă în care pusesem suflet dar asta este viaţa, trebuie să ne învăţăm din mers" îşi aminteşte inginerul Sfâşie.


Inginerul poveste cât de uimiţi au fost programatorii după anii 90 când cipurile revoluţionare şi tehnologia de vârf a ajuns în sfărşit şi în România. „ Nu-mi venea să cred la ce spectacol asistam. După ce ani buni am lucrat cu cartele perforate iar pentru a încărca un soft puternic erau necesare chiar şi trei luni, ajunsesem să văd cum o operaţiune similară dura doar două ore. A mai venit pe piaţă şi conexiunea internet, care a pus capac celor mai optimiste scenarii.Acum am ajuns ca pe o placă de bază să avem chiar şi patru procesoare, ceva de neimaginat în tinereţea mea de informatician".
La 71 de ani Florin Sfâşie evită să dea un răspuns concret în ceea ce priveşte viitorul calculatorului .


„Chiar şi specialiştilor de la IBM le-au fost întrecute orice aşteptări în urmă cu 30 de ani. Acum pot să spun doar că jocurile şi programele multimedia vor propulsa acest domeniu la graniţe pe care nici nu ni le imaginăm acum".


Întrebări şi răspunsuri
- Cum au fost primele programe făcute de dumneavoastră?
- Primele programe le-am făcut pe cartelele perforate. Ele rezolvau problema gestiunii şi contabilităţii societăţilor comerciale. Apoi am lucrat şi la programe de predicţie a activităţilor economice, când au apărut calculatoarele moderne.


- Ce reprezintă internetul pentru dumneavoastră?
- Internetul reprezintă conexiunea cu o bază de date uriaşă. Prima dată când am avut acces, am crezut că este doar o simplă conexiune între calculatoare cu care eram familiarizat din literatura de specialitate. Apoi mi-am dat seama că este ceva mult mai complex care revoluţionează toate domeniile.


Ce-i place?
Îmi place foarte mult să mă uit la clipurile cu muzică clasică, de pe youtube. Nu mi-a venit să cred când s-a lansat acest portal, că pot accesa o adevărată bibliotecă muzicală. Îmi place foarte mult istoria şi pot contrazice orice profesor care nu şi-a făcut bine temele.


Ce nu-i place?
Nu-mi plac discuţiile sterile care nu ajung la niciun fel de rezultat. Nu suport incompetenţa în orice domeniu. Evit oamenii mincinoşi pe care îi recunosc imediat, la anii mei de experinţă. Nu-mi place vorbăria fără rost la care noi românii din nefericire suntem campioni

PROFIL


Născut: 27 februarie 1939 la Bucureşti
Familie: Căsătorit, patru copii
Studii: Institutul Politehnic Bucureşti, cursuri postuniversitare de informatică

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite