Portret/ Filip Ţânţăreanu compune muzică rock la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adoră chitara electrică, instrument pe care a început să-l studieze serios în urmă cu trei ani.

Inspirat de un film cu Bruce Springsteen dar şi stârnit de fratele mai mare, care cânta deja într-o trupă, Filip Ţânţăreanu nu a rezistat atracţiei muzicii rock. Ar fi vrut să se facă toboşar, însă la 11 ani s-a răzgândit şi a început să studieze chitara. Au trecut trei ani de atunci şi a ajuns acum să compune piese pentru chitară electrică.


S-a înscris la Şcoala Populară de Artă şi a început să se pregătească sub îndrumarea profesorului George Stănescu. Nu cântase niciodată la un instrument şi nu cunoştea notele muzicale. A început de la zero, dar a învăţat foarte repede. „Prima melodie am învăţat-o după trei luni. Am ajuns rapid la un nivel destul de avansat şi am inceput să compun solouri, apoi melodii întregi, mai complexe", spune Filip Ţânţăreanu.


Repetă zilnic cel puţin patru ore pe zi. Cântă numai la chitară electrică, pentru că cea clasică nu l-a atras niciodată. Chiar şi la cursul de la Şcoala Populară de Artă, unul pentru chitară acustică, profesorul a făcut o excepţie pentru el şi au început împreună să lucreze direct pe cea electrică.


A cântat în festival


Gusturile sale în materie de muzică sunt oarecum diferite de cele ale colegilor săi de generaţie.
„Cânt rock cu tendinţe spre progressive metal, dar şi blues. Compun muzică rock, combinat cu muzica clasică în aceeasi tendinţă. Este o muzică destul de greu de compus. Mă inspiră o formaţie, Tool, dar mulţi chitarişti celebri. Încerc să nu-i copiez, doar să aplic din tehnica lor", spune Filip.


Muzica pe care o compune este ascultată mai mult de prieteni şi de cei din familie, dar tânărul muzician a luat contact şi cu publicul. A urcat pe scena unui festival găzduit de Teatrul „George Ciprian", unde a cântat o piesă compusă de el şi care a fost bine primită de public.

Îşi doreşte o trupă


Filip Ţânţăreanu face ce îi place cel mai mult, se bucură de tot sprijinul părinţilor şi al fratelui său, dar totuşi are un regret: nu a intrat încă în nicio formaţie de gen.
„Tot ce cânt, transpun pe un program care mă ajută cu başi, iar toată orchestratia o fac pe calculator. Păcat că nu am o trupă, dar nu găsesc pe nimeni cu care să mă potrivesc la stil. Eu sunt pe altă latură, merg spre rockul dur iar majoritatea din Buzău cântă blues", spune Filip.

Şcoala este pentru Filip Ţânţăreanu la fel de importantă ca muzica. A luat numai premiul I şi înclină spre materiile umane, istoria fiind materia lui preferată.

Întrebări şi răspunsuri


Ce alte pasiuni mai ai?
Am făcut tenis de masă de performanţă trei ani, dar am renuţat din cauza programului. Chiar dacă m-am apucat mai târziu de acest sport, i-am egalat pe cei mai vechi. Am fost şi la competiţii, ultima dată în primăvară, la Chiajna .


Unde vrei să ajungi cu muzica?
Vreau să ajung cât mai departe. Este deocamdată doar un vis dar aş vrea să am concerte şi să merg la festivaluri. Nu ţin neapărat să fiu celebru, ci doar să fiu cunoscut. Nu ştiu dacă în viitor muzica va rămâne doar o pasiune sau va deveni o carieră.


Ce-i place?
Îmi place foarte mult să desenez grafică, dar cel mai mult îmi place să citesc. Stau până noaptea târziu şi citesc tot felul de cărţi: science fiction, aventuri, romane poliţiste, cam tot ce prind.


Ce nu-i place ?
Nu îmi place să mă tund. Să mă culc foarte devreme, asta e normal pentru orice copil. Nu îmi place matematica. O învăţ doar pentru ca trebuie. Nu îmi place muzica rap şi house. Încerc să le impun şi colegilor muzica mea, dar nu reuşesc întotdeauna.

PROFIL


Născut: 7 martie 1996 Buzău
Ocupaţie: elev clasa a opta, Liceul Pedagogic Buzău
Familie: un frate

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite