Portret/ Bertha Satnoianu este pianistă pentru Filarmonica din Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bertha Satnoianu
Bertha Satnoianu

A acumulat o experienţă pe scenă de peste opt ani. A luat primul trofeu la Paris când avea doar cinci ani şi spune că studiază pe brânci pentru a-şi îndelini visul, cea a cânta alături de Orchestra Filarmonică din Londra.

Bunica Berthei s-a gândit că nepoata sa să nu aibă ca ocupaţie doar grădiniţa şi şcoala, ci în timpul liber să cânte la un instrument muzical. Aşa a ajuns Bertha Sătmăreanu ca la numai patru ani să meargă la o şedinţă de pian pentru a-şi testa înclinaţia către acest instrument. A fost fascinată din primele minute de sunetele scoase şi de atunci a continuat să se pregătească intens. "Am început să studiez pe la patru ani şi jumătate pianul sub îndrumarea doamnei profesor Cristiana Duguleană, pe care pot să spun că am ajuns să o iubesc şi pe care o admir foarte mult pentru dăruirea şi perseverenţa cu care mi-a cultivat pasiunea pentru muzica clasică interpretată la pian", mărturiseşte Bertha.


La cinci ani, la Paris


Pentru că îi place foarte mult să cânte la pian, la vâsta de cinci ani s-a simţit pregătită să meargă la primul său concurs. "Atunci am obţinut chiar premiul întâi la un concurs internaţional desfăşurat la Paris şi totodată am rămas fascinată de lumea în care păşisem. Eram foarte timidă la acea vreme, dar mai târziu atmosfera şi lumea aceea mi-au devenit extrem de familiare", ne-a spus pianista.


După ce şi-a învins emoţiile la primul concurs, au urmat alte 30 de competiţii naţionale şi internaţionale. "Patru ani consecutiv am fost la Pro Piano unde am obţinut numai premiul întâi, la un concurs în Italia am luat locul doi, în Franţa am luat şi premiul special şi locul doi. Pot să spun că toate aceste premii mi-au creat un confort psihic, însă emoţiile au fost inerente, dar pot să spun că au fost şi constructive", povesteşte Bertha Sătmăreanu.


Nici acum nu încetează să lucreze intensiv la pian, chiar dacă este în vacanţă. Ştie deja că exerciţiul o ajută să interpreteze cât mai bine piesele cu care participă la concursuri. "Aştept cu emoţii Festivalul bienal «George Enescu» din luna septembrie, unde voi avea ocazia să urmăresc şi evoluţia Orchestrei Filarmonicii din Berlin, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, care va interpreta Concertul 24, de Mozart şi Simfonia a şaptea, de Brukner. Iar peste ani aş vrea să cânt alături de Orchestra Filarmonică din Londra", ne-a spus pianista.


Până acum Bertha a acumulat o experienţă de peste opt ani şi deja ştie să facă diferenţa între o competiţie naţională şi una internaţională. "Dacă eşti pregătit şi ştii ce trebuie să cânţi nu ţi se pare nimic dificil, trebuie să fii stăpân pe tine şi să te simţi pregătit. Totuşi, concurenţa mai acerbă se observă la concursurile internaţionale", explică Bertha Sătmăreanu.


Întrebări şi răspunsuri


Care este cea mai mare satisfacţie a unui pianist?
Eu simt o mare bucurie atunci când văd publicul încântat şi sala plină. Uneori am emoţii, dar mă simt bine pe scenă şi uit de emoţii. Consider că cea mai mare satisfacţie este să te vezi în lumina reflectoarelor şi să fii aplaudat, este mai presus decât orice premiu din concursuri.

Ai avut parte şi de eşecuri?
Am învăţat în cei opt ani de studiu al pianului să caut o fărâmă de bine în orice eşec şi am învăţat din situaţiile dificile prin care am trecut. Sunt lucruri pe care nu le-aş fi descoperit dacă nu aş fi avut parte şi de un eşec. Dar eu mă călăuzesc după acea vorbă: ai câştigat continuă, nu ai câştigat, continuă!

Ce îi place
Îmi place foarte mult Orchestra Filarmonică din Londra. Iubesc să urc pe scenă şi îmi doresc o carieră atât solo, cât şi alături de marile orchestre ale lumii. Îmi place să ascult piese celebre pe care mi le doresc şi în repertoriul meu muzical.

Ce nu îi place
Urăsc minciuna şi indolenţa şi nu tolerez ipocrizia. Nu îmi plac oamenii neserioşi, falşi şi care îşi ascund adevărata faţă. De asemnea, nu rezist prea mult în preajma persoanelor lipsite de comunicativate.

Profil

Născută: 21 aprilie 1998, Buzău
Ocupaţie: elevă în clasa a şasea la Liceul de Artă
Familie: singură la părinţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite