Portret/ Beatrice Bucătaru este pasionată de pictura bisericească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beatrice Bucătaru
Beatrice Bucătaru

Studentă în ultimul an la Teologie, s-a specializat în pictarea de icoane. Peste puţin timp îşi va vedea visul împlinit, cel de a lucra la picturile unei biserici .

A îndrăgit arta din copilărie, începând să studieze vioara odată ce a intrat la şcoală. A cântat patru ani la vioară după care, din clasa a cincea, a trecut la desen şi a realizat că pictura este marea sa pasiune.
Părinţii au fost cei care au îndrumat-o pe Beatrice către artă, iniţial spre muzică. După patru ani de studiu la vioară, au văzut că are talent la desen şi i-au respectat opţiunea de a picta.


"Încă din clasa I părinţii m-au înscris la Liceul de Artă. În primele patru clase am studiat vioara, iar din clasa a V-a m-am mutat la desen. Îmi era foarte greu la muzică şi am vrut să încerc să văd cum mă descurc şi la desen. Am început să studiez şi pe măsură ce treceau anii a început să îmi placă din ce în ce mai mult"
, îşi aminteşte Beatrice.


Dragostea pentru pictură a determinat-o pe Beatrice să studieze din ce în ce mai mult iar cu timpul s-a simţit tot mai atrasă de o ramură dificilă, pe care apoi s-a specializat: pictura bisericească.


"Am început iniţial să pictez personaje din poveşti, din imaginaţia mea, naturi statice şi încet, încet, am ajuns la portrete. În clasa a X-a am realizat prima icoană şi m-a fascinat. În momentul în care începi să pictezi o icoană trebuie să ai foarte multă răbdare. Când sunt în biserică şi încep să pictez, uit de tot ce este afară, de probleme sau supărări care mă apasă. Când pictez o icoană am o stare extraordinară, mă liniştesc, mă relaxez. Orice altceva aş picta nu îmi dă aceeaşi stare ca atunci când lucrez la o icoană", mărturiseşte Beatrice Bucătaru.


După terminarea liceului, a dat examen la Facultatea de Teologie. Aici a avut ocazia să se specializeze în pictura bisericească dar şi-a îndeplinit şi un vis din copilărie.
"Pictura bisericească îmi place foarte mult. Întotdeauna am avut o atracţie către biserică. Încă de când eram foarte mică am zis că o să dau la Teologie, pentru că eram atrasă de religie. Nu ştiam atunci că voi îmbina dragostea mea pentru artă şi talentul cu chemarea pe care o aveam. Pot să spun că mi s-a îndeplinit visul", ne-a spus Beatrice.


De-a lungul timpului Beatrice a realizat numeroase lucrări de care îi este foarte greu să se despartă pentru că, aşa cum mărturiseşte, în fiecare dintre ele pune suflet.
"Am destul de multe lucrări, o parte le-am lăsat la liceu, altele la facultate şi restul le-am făcut cadou. Nu am vândut nimic până acum, pentru că nu mă lasă sufletul. Sunt lucrări în care am investit suflet şi nu pot să le vând", spune Beatrice Bucătaru.
Imediat după absolvirea facultăţii, peste câteva luni, Beatrice urmează să îşi îndeplinească visul, să lucreze împreună cu alţi pictori renumiţi la picturile unei biserici din Constanţa.


Întrebări şi răspunsuri:


Orice pictor poate realiza o icoană?
Sunt mai multe feluri de icoane: greceşti, bizantine, ruseşti. Portretul şi veşmintele le diferenţiază. La bizantin, în afară de alb şi negru, au trei nuanţe. Celelalte pot avea şi auriu, şi argintiu, sunt mai reci faţă de o icoană bizantină. O persoană care nu crede în Dumnezeu poate realize orice fel de icoană, în afară ce cele bizantine.


Ai regretat vreodată faptul că ai renunţat la muzică?
Nu aveam timp şi pictură şi de muzică. Am îndrăgit mult pictura şi vroiam să realizez ceva în acest sens şi de aceea am renunţat. Nu se ştie ce îmi rezervă viitorul, dar consider că am făcut alegerea corectă.

Ce îi place:
Când pictez. îmi place să ascult muzică clasică. Îmi place foarte mult să mă plimb, în special la munte, să merg cât mă duc picioarele. De asemenea, îmi place să petrec mult timp la ţară, la Sătuc, unde am crescut eu şi să îmi petrec cât mai mult timp în familie lângă ai mei.

Ce nu îi place:
Ca să fac o glumă, nu îmi place când îmi bat vecinii în ţeavă. Eu când pictez, mă închid în cameră, dau drumul la muzică foarte tare şi îmi deranjez vecinii. Mă deranjează oamenii care sunt răi şi cei care trag concluzii fără să ştie despre ce este vorba.

PROFIL


Născută: 17.01.1989, comuna Ciorani, judeţul Prahova
Familie: o soră mai mare
Studii: Studentă în ultimul an la Facultatea de Teologie Bucureşti, profil Artă Sacră

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite