Portret/ Andreea Sandu îşi reprezintă liceul la concursurile internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Sandu
Andreea Sandu

Îndrăgeşte limba franceză şi participă la multe concursurile extraşcolare prin care liceul său se face remarcat şi în alte ţări. A început să îi placă limba franceză încă din timpul şcolii generale, iar la liceu a ajuns să iubească această materie şi datorită profesorului Liviu Popescu, cel care a încurajat-o să aprofundeze studiu limbilor străine.

În primul an de liceu a participat şi la olimpiada de limba franceză, dar pentru că zilnic parcurge 25 de kilometri până la şcoală, nu a avut timpul necesar se pregătească foarte bine. „Eu studiez franceza din clasa a cincea, dar abia prin clasa a şaptea mi s-a dezvoltat pasiunea pentru această limbă. La liceu chiar am început să iubesc această materie şi am mers şi la olimpiadă. Nu am reuşit să ajung prea departe, dar anul acesta am de gând să obţin un rezultat cât mai bun. A fost o competiţie destul de grea, cu mulţi concurenţi foarte buni şi trebuie să te pregăteşti ca să ajungi unde doreşti", ne-a mărturisit Andreea.


Zilnic îi dedică limbei franceze două ore din timpul său liber, încercând să înveţe şi la celelalalte materii de la şcoală. „În liceu am început să aprofundez, să citesc în limba franceză, să fac exerciţii în plus faţă de tema pe care o am. Pentru franceză aloc mai mult timp pentru că îmi este utilă, mai ales că urmez şi profilul bilingv- franceză, dar încerc să mă pregătesc şi la celelalte materii", spune eleva.

Participă şi la competiţii extraşcolare


Anul trecut, Andreea Sandu a fost implicată şi într-un proiect internaţional, care s-a desfăşurat în cinci ţări europene, numit „Mind Mozaic", legat de drepturile omului. Ea a avut ca sarcină redarea unuia din drepturile omului printr-un desen şi să realizeze un referat pe această temă. „Au fost 300 de şcoli participante şi am făcut un colaj cu 50 de desene care reprezentau drepturile fundamentale ale omului, am făcut şi un filmuleţ pe care le-am trimis la Bruxelles. Încă nu ştim dacă am câştigat, iar dacă vom fi laureaţi, aceste desene vor fi expuse pe un zid din oraş", explică Andreea Sandu.


Acest concurs oferă posibilitatea şcolii câştigătoare să transforme acel colaj într-o lucrare veritabilă de artă murală, din ceramică ce se va fixa pe un zid. Elevii deja se gândesc să afişeze lucrarea pe unul dintre pereţii Colegiului Naţional Mihai Eminescu pentru ca munca lor să fie admirată de toţi elevii şi profesorii din liceul buzoian.


Acum se pregăteşte pentru un alt proiect care presupune un schimb de experienţă cu elevi din Turcia, prin care încearcă să adune cât mai multe cunoştinţe despre lumea din alte ţări.


Întrebări şi răspunsuri


De ce îţi place franceza?
De multe ori am fost întrebată acest lucru, mai ales că franceza este şi mai grea, are o gramatică mai stufoasă decât limba română, dar eu consider că este mai melodioasă, mai frumoasă. Chiar dacă este mai greu să înţelegi un om care vorbeşte franceză decât unul care vorbeşte engleza, eu am ales această limbă şi pentru că nu este cunoscută de foarte multă lume.


Ce ţi-ai dori să faci în viitor?
Mi-ar plăcea să plec din ţară pentru că eu cred că aici nu prea ai cum să te realizezi, dar ştiu că îmi va fi greu să aleg, mai ales că familia va fi aici. Oricumm, mai întâi aş vrea să vizitez Franţa. Desigur, ţintesc să pot ajunge şi la o facultate cu renume.

Ce îi place
Îmi place foarte mult limba franceză, de aceea am ales şi profilul bilingv- franceză. Îmi place să citesc şi să călătoresc. Mi-ar mai plăcea să ajung în Franţa, dar cred că este destul de dificil, dar nu îmi pierd speranţa. Îmi place sinceritatea, chiar dacă adevărul de multe ori doare.

Ce nu îi place
Nu îmi plac prefăcătoriile şi oamenii falşi. Nu suport minciuna, prefer adevărul oricât de crunt ar fi. Nu îmi plac oamenii care vor să pară ceea nu sunt cu adevărat. Când am stări proaste, nu îmi place să ies, ci mai mult să stau în casă.

Profil


Născută: 7 iulie 1994, Buzău
Ocupaţie: elevă în clasa a X-a la C. N. Mihai Eminescu
Familie: o soră

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite