Portret/ Adelina Bogzoiu este îndrăgostită de limba latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să studieze latina de teamă să nu aibă rezultate proaste, iar în scurt timp a devenit olimpică.

Adelina este elevă la cel mai bun liceu din oraş şi încă din şcoala generală i-au plăcut limbile străine. Totodată a fost mereu dornică să afle şi să înveţe lucruri noi care să nu fie banale. A avut rezultate bune la şcoală întotdeauna şi datorită muncii depuse a reuşit să fie admisă la Colegiul B.P Hasdeu, la un profil uman.

În clasa a noua în programa sa de învăţământ a fost inclusă şi limba latină. Până atunci, tânăra nu studiase nici măcar o oră această materie şi din acel moment s-a temut că va avea rezultate proaste care i-ar putea afecta chiar media. Aşa a început să frecventeze cercurile de excelenţă ale acestei materii şi a observat că îi place ceea ce învaţă acolo. „Mi-a fost frică la început chiar să nu rămân corigentă. M-am înscris imediat la centrul de excelenţă şi fără să îmi dau seama am început să înţeleg limba latină şi chiar să îmi placă", îşi aminteşte Adelina Bogzoiu.


La olimpiadă fără să vrea


Plăcerea tinerei de a studia limba latină a fost remarcată chiar şi de profesoara care se ocupa de pregătirea sa. La câteva luni după frecventarea orelor ţinute la centrul de excelenţă, profesoara de limba latină a înscris-o pe Adelina, fără ca aceasta să ştie, la olimpiadă. La început neîncrezătoare în forţele sale, Adelina a început să înveţe din ce în ce mai mult pentru a obţine măcar un rezultat satisfăcător. Numai că aşteptările sale au fost mult mai mici în comparaţie cu nota obţinută la această competiţie.

„Am avut câteva zile libere înainte de olimpiadă şi am învăţat aproape tot timpul penru că nu am vrut nici să am un rezultat prost, am vrut să fiu măcar undeva pe la mijloc. M-am dus la olimpiadă relativ neîncrezătoare pentru că nu ştiam care este nivelul meu. Şi am obţinut o notă bună şi am trecut la etapa pe ţară, desfăşurată la Botoşani şi am luat locul cinci", ne-a spus olimpica.

Olimpică a doua oară


Teama de eşec şi rezultatul bun obţinut au încurajat-o şi mai mult pe Adelina, care a simţit că latina este una dintre pasiunile sale. În clasa a zecea s-a înscris chiar singură la olimpiada de latină şi a plecat la competiţie cu speranţa că în acest an va avea rezultate şi mai bune. Şi într-adevăr a reuşit să obţină locul trei.

„Dacă tot am început şi îmi place mi-am zis că trebuie să continui şi de data aceasta am luat locul trei. Dar în acest an nu am mai avut emoţiile de anul trecut şi totuşi nici acum nu m-am aşteptat la acest loc. Această olimpiadă nu este tocmai uşoară, mai ales că sunt foarte mulţi concurenţi", ne-a mărturisit Adelina Bogzoiu.


Întrebări şi răspunsuri


Ce intenţionezi să mai faci pe viitor cu limba latină?
Sper totuşi să nu fie scoasă din programa şcolară că ar fi o mare dezamăgire pentru mine. Aş vrea să mă calific la una dintre olimpiadele internaţionale pentru că ambele concursuri la care am participat au fază internaţională. Ar trebui să dau un baraj în clasa a XI-a unde trebuie să traduc un text din Cicero.


Cum este latina în comparaţie cu celelalte limbi străine studiate?
Latina este specială fiindcă e veche, clasică şi nu se compară cu celelate limbi străine. De fapt este baza limbilor pe care le studiem noi, chiar şi engleza are elemente chiar dacă nu e limbă romanică. Latina chiar mă ajută şi la română, la franceză, la sintaxă, deci este foarte interesantă.


Ce îi place
Îmi place să pot să am încredere în oamenii pe care îi am în jur. Îmi place foarte mult să ascult muzică şi nu aş putea să stau o zi fără să mă relaxez ascultând muzică de aproape toate genurile. Pisicile sunt şi ele preferatele mele şi îmi place să fac sport, în general să fac mişcare.


Ce nu îi place
Nu îmi place ce a devenit lumea din ziua de azi, adică nu îmi plac oamenii de azi fiindcă te dezamăgesc la tot pasul şi mie nu îmi place să fiu dezamăgită. Nu prea îmi place nici când mă trezesc dimineaţa.


Profil


Născută: 3 noiembrie 1993, Buzău
Ocupaţie: elevă în clasa a X-a la Colegiul B.P. Hasdeu
Familie: un frate

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite