Portret/Mario Buzoianu, lider al noului val din muzica etno

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzăul continuă să dea scenei muzicale româneşti interpreţi cu priză la public. Marian Oporan, pe numele său de scenă, Mario Buzoianu, devine pe zice trece un simbol al noului val de solişti buzoieni de muzică etno.

Semne că avea să îmbrăţişeze o carieră muzicală apăruseră în viaţa lui Marian Oporan încă din primii ani de şcoală. “Cred că am avut norocul să mă nasc cu acest talent pentru că eu cântam de mic copil, de la vârsta de şase, şapte ani. Era doar o pasiune a copilăriei pentru că nu mergeam la cursuri sau la cine ştie ce lecţii”, povesteşte Marian.

Norocul i l-a scos în cale pe iniţiatorul unui proiect muzical, care i-a descoperit talentul şi s-a angajat să-l transforme pe tânărul foarte talentat, Marian Oporan, la început interpret de muzică pop, într-un solist îndrăgit, de muzică etno şi de petrecere, Mario Buzoianu. A început cariera muzicală în 2001 alături de trupa M-Body. “Pe mine m-a descoperit Manuel Iordache, de la M-Body, şi am cântat o perioadă cu acesta, în intervalul 2001 – 2003. De cinci ani cânt singur. Dacă ar fi să trag o concluzie al acestor ani, pot spune că am răzbit în domeniu. Prima dată recunosc că nu cântam foarte bine dar având mult contact cu scena, m-am perfecţionat. Am luat şi lecţii de canto, care au contat foarte mult”, spune Mario Buzoianu.

Atunci când s-a desprins de trupa care îl lansase,  spune că a făcut-o doar pentru că dorea să încerce şi alt gen muzical. “Am vrut să merg pe etno pentru că majoritatea oamenilor îmi spuneau că timbrul meu se potriveşte cu acest stil muzical, pe cântecul popular, de petrecere. Am ascultat şi m-am conformat”, spune cântăreţul.

Mario Buzoianul mărturiseşte că îl are model pe conjudeţeanul său, Benone Sinulescu, pe care îl consideră cel mai mare solist de muzică de petrecere. “Am fost în multe turnee cu Benone şi de la el am învăţat multe: dicţia, să cânţi clar, deschis. I-am cântat melodiile, dar nu poţi să insişti prea mult cu astfel de preluări. Prefer să îmi cânt melodiile pentru că altfel îţi pierzi identitatea şi nu prea te mai poţi numi artist”, este de părere Mario Buzoianu.

Solistul buzoian are în repertoriul său zeci de melodii, cu care a ajuns atât în festivaluri de folclor din ţară, cât şi pe micul ecran, la canale tematice sau în programe speciale de sărbători, cum a fost Revelionul 2011, la Naţional TV. “Majoritatea melodiilor mi le-am compus eu iar în ultima perioadă am început să lucrez cu un băiat de la Cluj, Alex Malschi, cu care lucrează şi Mirabela Dauer, Raul, a lucrat cu Andra şi Fuego, este un băiat care compune  şi lucrează foarte bine”, spunse solistul.

În următoarea perioadă, poate fi văzut la Festivalul Târgul Cucului, de la Pătârlagele şi la Zilele Buzăului, de la sfârşitul lunii aprilie.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ai melodii la care ţii foarte mult?

"Normal, însă am şi melodii care nu-mi plac deşi sunt ale mele. Sunt aproape de suflet câteva piese gen “Sus paharul, hai noroc”, cu care încep eu programul, un succes deosebit îl are “Doamne, ce soacră mi-ai dat”, care a prins extraordinar, mai este “Duşmănie, duşmănie”, care este o piesă de suflet şi foarte frumoasă, “Ce s-ar face, Doamne, omul” este iar o piesă foarte frumoasă. Prin bine piesele de viaţă, de petrecere, în care se regăsesc oamenii"

Ce urmează în cariera ta?

"Am un proiect pe care vreau să-l dezvolt. Cânt cu Teodora Bârsan şi se conturează o colaborare foarte apreciată. Avem o melodie, “Sunt un tată fericit”, care a prins foarte bine la public. Mulţi oameni s-au regăsit în melodia respectivă şi urmează să mai înregistrez o melodie cu Teodora. Apoi, vreau un album deşi sunt conştient că e greu,  pentru că necesită o investiţie serioasă iar vânzările de albume nu prea merg".

Ce îi place?

"În afară de cântat, îmi mai place să mă uit la filme, să mă plimb cu familia, călătoriile. Ascult muzică de toate felurile dar sunt genuri pe care le apreciez şi atât. De exemplu, nu pot spune că sunt înnebunit după rock însă nu ai cum să nu apreciezi artişti precum precum cei de la Iris, Direcţia 5 sau Voltaj".

Ce nu îţi place?

"Ca orice om normal, nu îmi place să fiu minţit şi să mint. Cel mai mult mă supără minciuna şi mi-aş dori ca toată lumea să fie cinstită pentru că nu luăm  nimic cu noi, atunci, când vine momentul".

PROFIL

Născut: 5 mai 1977, în municipiul Buzău

Ocupaţia: solist de muzică etno

Familie: căsătorit, un copil 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite