Portret/Cătălin Păduraru: Ultimul campion al Buzăului la tenis de câmp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I s-a refuzat în anii junioratului şansa de a juca pentru titlul de campion naţional, fiind obligat să se mulţumească cu medalia de bronz, o performanţă pe care nu a mai repetat-o nimeni de două decenii într-un oraş în care nu există un club de tenis de câmp.

Chiar dacă posibilităţile de a-şi dezvolta talentul înnăscut pentru sportul alb spune că  i-au fost refuzate de dezinteresul autorităţilor pentru promovarea  acestei discipline la Buzău, Cătălin Păduraru rămâne totuşi cu nostalgia turneelor la care a participat pe plan naţional la sfârşitul anilor ‘80.
Mi-aduc aminte aminte mereu cum în 1989, la 16 ani, am atins practic forma mea maximă şi am avut un ghinion teribil când mi s-a refuzat dreptul a juca pentru titlul de campion. Atunci am reuşit să câştig medalia de bronz  la finala naţională rezervată juniorilor, după un meci dramatic cu un adversar din judeţul Argeş. Problema a fost că organizatorii ne-au furat după ce n-au mai programat semifinala din cauza condiţiilor meteo. În loc să amâne şi să se joace normal,  ne-au programat să jucăm direct de pe tablou pentru locurile 3-4 şi astfel mi s-a refuzat dreptul a juca pentru accesul în finală şi poate chiar pentru titlul de campion” povesteşte Cătălin.

Primul om ce i-a îndrumat paşii către lumea sportului a fost tatăl său, Mircea Păduraru, un cunoscut profesor de sport din Buzău. La vârsta de nouă ani a avut de ales între fotbal şi tenis de câmp şi spune că n-a ezitat niciun moment când şi-a propus să înveţe sportul marcat de spiritul legendarului Ilie Năstase. La 11 ani ajunsese să fie liderul tenismaneilor din Buzău la categoria sa de vârstă. „În 1984 am devenit campion judeţean prima dată  şi timp de cinci ani am continuat să fiu pe primul loc la Buzău. În primele competiţii din ţară am avut emoţii foarte mari, dar treptat am căpătat încredere în forţele mele şi am reuşit să pătrund printre cei mai buni din ţară”,  îşi aminteşte Cătălin. 

Ghinionul său a fost schimbarea vremurilor, când s-au dus cele în care tenisul de câmp era finanţat de stat şi tot greul a căzut pe umerii familiilor sportivilor. Cătălin Păduraru s-a convins foarte repede că este un sport foarte costisitor, nu a avut resurse băneşti să poată ieşi la turneele internaţionale, singurele care pot aduce adevărata afirmare, astfel căa  fost nevoit să renunţe timpuriu la activitatea competitiţională . „Cu toate demersurile făcute la autorităţile din vremea aceea, părinţii şi antrenorii nu au găsit pe nimeni  care să investească în tenis. Echipamentul era foarte costisitor, la fel şi deplasările iar părinţii mei nu au mai putut acoperi aceste costuri”, povesteşte Cătălin Păduraru derspre ceea ce spune că a fost cel mai trist moment.

Întrebări şi răspunsuri

În ce fel mai eşti legat de tenisul de câmp?

"Chiar dacă nu mai fac sport de performanţă, încerc să nu pierd legătura cu tenisul. Săptămânal mai joc câteva partide cu alţi amatori ai acestui îndrăgit sport. O mare problemă în ultimii ani a devenit dispariţia treptată a bazelor sportive şi a terenurilor cu zgură,  dar încă mai sunt câteva locuri unde se mai poate juca".

Care sunt tenismenii care te-au impresionat cel mai mult?

"În primul rând am fost un fan înrăit al lui Ilie Năstase, unul dintre jucătorii de tenis care a făcut istorie în anii ’70. În ceea ce priveşte jucătorii străini,. Mi-a plăcut foarte mult Stefan Edberg, printre ultimii tenismeni care au promovat jocul – spectacol".

Ce-i place?

"Pentru mine sportul este mai mult decât un hobby,sunt prezent la toate meciurile de fotbal sau de handbal. Sunt un mare amator de filme şi îmi place foarte mult să navighez pe internet. Îmi plac mult călătoriile şi plimbările în aer liber. Îmi place foarte mult să socializez şi să port multe discuţii pe teme sportive".

Ce nu-i place?

"Nu-mi plac oamenii perverşi care promit tot felul de lucruri fără să se ţină de cuvânt. Nu suport politica, sunt scârbit de acest subiect. Desigur, îmi displace că sportul buzoian este foarte aproape de un colaps total".

Profil

Născut:  22 ianuarie 1973, la Buzău

Familie: Necăsătorit

Studii: Absolvent al Facultăţii de Energetică - Politehnica Bucureşti

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite