Portret/ Ştefan Săvulescu este veteranul voluntarilor de la Crucea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Săvulescu
Ştefan Săvulescu

De zece ani face voluntariat pentru Crucea Roşie - filiala Buzău şi mărturiseşte că de-a lungul timpului cel mai mult l-au impresionat bătrânii şi copiii nevoiaşi.

Şi-a croit singur drumul în viaţă, fără prea mult ajutor. A plecat din satul natal când era foarte mic, la 14 ani. Părinţii erau oameni simpli care nu îl puteau susţine decât moral, dar el s-a ambiţionat să reuşească în viaţă şi a plecat în lume. „Am dat examen la o şcoală profesională a Ministerului Industriei Uşoare Focşani. Am făcut şcoala trei ani şi am fost repartizat la fabrica de confecţii "1 Mai" din Râmnicu Sărat. Am lucrat acolo patru ani dar aveam salariul foarte mic, din care trebuia să îmi plătesc gazda şi cantina şi nu îmi mai rămânea nimic. M-am întrebat ce aş putea face să câştig mai mult şi m-am gândit la o carieră militară", îşi aminteşte Ştefan Săvulescu.


În anul 1970 s- a dus la Şcoala Militară Tehnici de Aviaţie Mediaş. „Am dus-o foarte greu pentru că erau inundaţii foarte mari în Ardeal. Am dat examen, am reuşit şi după vreo două săptămâni m-am prezentat la şcoalăi. La început mi-a fost foarte greu. Eram venit din fabrica de confecţii iar aici era altă viaţă, alt regim. Mai mult, când am ajuns la şcoală era stratul de nămol de un metru în curtede la inundaţii şi noi a trebuit să facem curăţenie. După ce am absolvit, am fost repartizat la Boboc, la Şcoala de Aviaţie ca maistru de aviaţie, tehnici de avion, specialitatea avion motor", povesteţete Ştefan Săvulescu.


De la Boboc, a plecat la Focşani, la o altă şcoală militară, apoi a revenit la Buzău de unde a şi ieşit la pensie. Pentru că toată viaţa a fost foarte activ, după ce s-a retras din viaţa militară trebuia să facă ceva şi aşa a ajuns să facă voluntariat pentru Crucea Roşie.
"Aveam un vecin, fost militar, Vasile Pupăză, care fusese numit director la Crucea Roşie. Aveau atunci nevoie de un supraveghetor la Drăgaică şi m-au întrebat dacă pot să merg să îi ajut. Am acceptat şi de atunci colaborez cu Crucea Roşie. Pot să spun că am participat la absolut toate activităţile Crucii Roşii din toţi aceşti ani", ne-a declarat voluntarul.


Spune că nicio recompensă materială de pe lume nu se compară cu cea spirituală, cea a satisfacţiei totale din momentul în care vede licărul bucuriei din ochii semenilor aflaţi la ananghie.
"Cel mai mult m-a impresionat cazul unei bătrâne. Am mers cu ajutoare la Beceni şi aveam o listă cu cei care trebuia să le primească. Într-un colţ al Primăriei, am văzut o bătrânică sărmană care nu îşi ridica ochii din pământ. Am luat unul dintre pachete şi i l-am dat. M-a impresionat enorm când am văzut câtă bucurie avea în ochi", povesteşte Ştefan Săvulescu.


Întrebări şi răspunsuri


V-a schimbat în vreun fel faptul că faceţi voluntariat?
Fiind militar, eu eram mai dur. De când m-am implicat în acţiunile Crucii Roşii pot să spun că sunt mult mai sensibil la problemele celorlaţi, am învăţat să privesc altfel oamenii. Am văzut foarte multe cazuri care m-au impresionat. Îmi amintesc când a luat foc o casă undeva în oraş şi au rămas mai multe familii pe drumuri, în mijlocul iernii. Am mers şi le-am dus de toate că nu îi puteam lăsa aşa.

Sunt dispuşi tinerii să mai facă voluntariat?
Sunt surprins să constat că din ce în ce mai mulţi tineri sunt dispuşi să facă voluntariat pentru Crucea Roşie. Acest lucru mă bucură pentru că avem nevoie de tineri cu iniţiativă care să se implice, să ne ajute, pentru ca noi să putem ajuta la rândul nostru.

Ce îi place
Îmi place să fac bine oamenilor, sunt foarte săritor. Ador să mă uit la televizor la meciuri de fotbal, handbal sau volei. Îmi plac foarte mult călătoriile. Prefer să consum numai mâncare sănătoasă. Îi admir pe oamenii care au puterea de a-şi respecta cuvântul dat.

Ce nu îi place
Nu suport incompetenţa în orice domeniu. Evit oamenii mincinoşi pe care îi recunosc imediat, la anii mei de experinţă, dar şi pe cei neserioşi. Nu-mi place vorbăria fără rost, capitol la care noi, românii, din nefericire suntem campioni.

PROFIL


Născut: 29 aprilie 1950 în comuna Vânători, judeţul Vrancea
Ocupaţie: pensionar
Familie: Căsătorit, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite