Portret: Ramona Geană, o handbalistă de Challenge Cup

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ramona Geană a cunoscut satisfacţiile perfomanţelor adevărate ca sportivă la Braşov, în sezonul 2004-2005, când juca pentru Rulmentul, echipă cu care a câştigat  tot ce se putea, inclusiv o cupă europeană. S-a despărţit de formaţia antrenată de Mariana Târcă şi a venit în 2005 la Buzău, la HCM, sub formă de împrumut.

A fost foarte bine primită de noile coechipiere, s-a integrat imediat în echipă, astfel că după un  sezon competiţional, când i-a expirat împrumutul la HCM, şi-a dorit să rămână şi s-a transferat cu totul la formaţia buzoiană.
Ramona Geană, care de cinci ani este una din jucătoarele de bază ale echipei buzoiene de  Liga Naţională, a început să practice handbalul la 13 ani, când era elevă la şcoala generală. „ La o oră de sport a venit un antrenor să ne vadă jucând, într-o acţiune de selecţie. La sfârşitul orei m-a îndemnat să mergem la antrenament, mi-a plăcut şi aşa am rămas pe semicerc”, îşi aminteşte Ramona. Părinţii nu au încurajat-o iniţial, iar mama chiar îi interzicea să meargă la antrenamente dacă lua note proaste la şcoală, iar notă mică însemna de la opt în jos.

A dat Braşovul pe Buzău

În handbalul mare a intrat în anul 2004 cu Rulmentul Braşov, cea mai bună echipă românească în acel moment. Juca la Apanova Bucureşti şi întrun meci cu Rulmentul a impresionat-o pe antrenoarea Mariana Târcă. Imediat a urmat oferta de transfer, acceptată fără nicio secundă de ezitare. A câştigat în acel sezon toate competiţiile la care a participat cu noua sa echipă: campionatul Ligii Naţionale, Cupa României, plus o cupă europeană, Challange Cup. „ A fost cel mai greu an din viaţa mea, dar la sfârşit am adunat roadele. Am ştiut pentru ce am muncit şi pentru ce am făcut atâtea sacrificii”, spune Ramona. După acest mare succes a urmat venirea la Buzău şi apoi o revenire foarte scurtă la Rulmentul, unde nu a mai stat decât în perioada de pregătire. Şi-a dorit să vină înapoi la HCM Buzău pentru că se simţea mai bine aici. „Nu am probleme de adaptare, sunt o fire sociabilă. Mă împac foarte bine cu fetele, în special cu cele mai mici care sunt pline de viaţă şi mă binedispun” spune Ramona Geană.
Este pragmatică şi vrea să îşi realizeze doar obiectivele propuse anul acesta, o clasare onorabilă cu HCM în Liga Naţională. Are contract pe trei ani cu echipa buzoiană şi vrea să îl ducă până la capăt, după care spune că se va gândi şi la varianta retragerii din activitatea competiţională. 

INTREBĂRI ŞI RASPUNSURI


Ce faci în afară de handbal?


Nu mai am timp de nimic altceva, mai ales atunci când avem două antrenamente pe zi. Sunt multe meciuri. Acum e bine că suntem mai multe jucătoare şi ne mai permitem schimbări în timpul partidelor. Anul trecut a fost mai greu pentru că eram puţine.

Ce vrei să faci după încheierea carierei?

Sincer, deocamdată nu prea ştiu. M-am gândit mult şi mi-am dat seama că nu vreau să devin antrenoare sau profesoară de sport, meserii pentru care m-am pregătit în şcoală. Oricum, îmi doresc tot ceva dinamic, nu o muncă de birou şi este exclus să stau acasă.

Ce-i place:


Îmin place foarte mult să stau mereu înconjurată de oameni, urăsc singurătatea. Îmi place să călătoresc, să mă uit la filme. Îmi plac filmele relaxante, în special comediile. 

Ce nu-i place:

O calitate a mea este punctualitatea şi nu îmi plac oamenii care nu ţin la acest aspect. Urăsc oamenii preverşi, pe cei cu două feţe. Cel mai rău mă deranjează atunci când acord încredere totală unui prieten şi el mă dezamăgeşte.  
 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite