Petrică Bratosin face tablouri din paie, frunze şi conuri de brad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A învăţat singur să realizeze obiecte artizanale folosind materiale adunate chiar de el din natură. Peisaje, clădiri sau chiar chipuri de oameni stilizate se regăsesc reproduse în tablourile sale fără acuarelă sau uleiuri ci doar cu ajutorul unor paie presate şi aranjate după metode pe care le ţine secrete.

„Sunt abilităţi dobândite în timpul liceului. A fost ceva pricepere  şi îndrmare din partea profesorilor de arte palstice. O contribuţie a avut şi profesia mea de învăţător. Trebuia să lucrăm cu copiii şi să-i  învăţăm, să le formăm deprinderi”, povesteşte Petrică Bratosin. Acum este învăţător la Şcoala de Surzi din Buzău, şcoală unde a descoperit că elevii cu probleme de auz au înclinaţii către astfel de activităţi practice mai mult decât alţii Şi-am propus şi a realizat un cerc „Mâini iscusite” . ”E ca o lege a compensaţiei. Copiii sunt mai îndemânatici, privesc totul cu multă atenţie şi seriozitate, lucrează cu minuţiozitate” spune Petrică Bratosin.

Lucrează cu copii surzi

Înainte de a lucra cu copiii surzi mai făcea acasă, pentru el câte un tablou din paie. Era doar un hobby ce îl ajuta să elibereze energia negativă, şi ca o relaxare. "Adunam conuri de brad, şi alte structuri din natură.  Am realizat pentrut prima dată un tablou, o imagine simplă un vas cu flori. Am constatat efectul realizat prin contrastul paiului de orz de grîu de orez sau ovăz cu fundalul din pânză de o nuanţă închisă” îşi aminteşte Petrică Bratosin. De aproape 10 ani realizează imagini artistice în diferite forme: flori, chipuri de om stilizate, clădiri emblematice , animale încadrate în peisaje din natură.


Păstrează secretul meşteşugului

Îşi face singur rost de materiale. Adună paie din lanuri de cereale după care le leagă în mănunchi şi le pune la uscat la uscat.” Se curăţă de funzele usacte, se aleg porţiunile dintre noduri se selecţionează şi se presează. Operaţia următoare este aplicarea lor pe o suprafaţă de hîrtie, bucată lângă bucată” cam atât dezvăluie Petrică Bratosin despre meşteşugul său, restul manoperei preferând să nu îl dezvăluie pentru că nu prea mai sunt persoane care lucrează aşa ceva. „ Este foarte multă migală, iar timpul în care realizez o lucrare diferă în funcţie de complexitatea imaginii . Eu oricum lucrez la mai multe tablouri în paralel"

Întrebări şi răspunsuri:


Unde vă expuneţi lucrările?


Am două grupe de copii, şi avem un parteneriat cu Palatul Copiilor.  Participăm la concursuri la nivel naţional şi judeţean şi am obţinut câteva premii. De sărbători organizăm expoziţii cu vânzare de felicitări şi mărţişoare realizate din materiale găsite în natură.

Va considerati un artist?

E mult spus. Poate un fel de artist popular .Nu am pretenţii, iar ceea ce fac, fac din pasiune şi pentru copiii , din dorinţa de a le transmite dragostea pentru muncă pentru frumosul din natură şi pentru a le dezvolta gustul estetic .

Ce-i place:


Îmi place să muncesc, îmi place viaţa şi când spun viaţa mă refer la tot :oameni, comunicare,  relaţii între oameni. Îmi plac plimbările în aer liber. În tinereţe am făcut sport şi am fost legitimat la mai multe cluburi sportive. Mişcarea este foarte importantă, dă tonusul activăţii umane.

Ce nu -i place:


Cel mai mult, nu îmi place să văd oamenii îndureraţi şi trişti, dar din păcate acum văd tot mai mulţi în astfel de situaţii. Aş vrea să îi văd pe toţi bucuroşi. Detest vulgaritatea şi atitudinea oamenilor faţă de mediul înconjurător. Nu îmi place răutatea oamenilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite