Portret: Nistor Slabu, paraşutistul care antrenează şahişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să joace şah în timpul liceului, dar a făcut o pauză de câţiva ani pentru că a trecut la paraşutism sportiv. Nu a putut să stea departe de tabla de şah şi a revenit ca jucător, dar în aceeaşi perioadă a debutat în arbitraj.

Implicarea în şah era totală căci activa şi ca instructor sportiv în cadrul unei asociaţii sportive a unei fabrici din Buzău. La scurt timp a fost delegat ca arbitru la primul concurs naţional de juniori. În 1990 a devenit antrenor cu diplomă odată cu absolvirea Şcolii Naţionale de Antrenori. Ulterior a urcat treptele ierarhiei până la cea de arbitru FIDE, care îi permite să fie delegat la concursuri internaţionale . În 1996 a devenit antrenor la Palatul Copiilor, unde activează şi astăzi. A promovat copiii, i-a dus la finale a organizat turnee îi însoţeşte peste tot în ţară şi mai de fiecare dată se întorc împreună cu diplome şi cupe. Nistor Slabu, vorbeşte destul de puţin despre el. Îşi vede realizările în plan profesional prin prisma elevilor săi, ale rezultatelor pe care aceştia le-au obţinut de-a lungul vremii sub îndrumarea lui. Acum merge la competiţii în dublă calitate, atât de antrenor, cât şi de arbitru.

Competiţii multe şi solicitante


„Un şahist trebuie să aibă în primul rând răbdare să stea foarte bine din punct de vedere psihic”, consideră Nistor Slabu. Sunt calităţi pe care spune că el însuşi le are, însă nu ascunde că în calitate de antrenor se enervează uneori la concursuri importante, solicitante. În spatele liniştii sălilor de şah există şi stres ca în orice sport .Competiţiile sunt multe şi comasate, deplasările la fel, iar uzura îşi spune cuvântul mai ales dacă antrenorul este şi arbitru în acelaşi timp.

A obţinut brevet internaţional de paraşutist

În adolescenţă Nistor Slabu a făcut şi paraşutism şi chiar a lăsat şahul ceva timp pentru un sport aventuros, total diferit. „Erau acele tabere de pregătire militară şi am fost mai întâi la Bucureşti la turn la 23 August, apoi aici la Buzău. Nu am ajuns la performanţă, erau competiţiile noastre”, îşi aminteşte Nistor Slabu.  A făcut şi armata la o unitate de paraşutişti şi chiar dacă nu a avut la activ foarte multe salturi, cam 50 la număr a obţinut un brevet internaţional. Şi-ar fi dorit atunci să devină militar de carieră, bineînţeles paraşutist. Părinţii s-au opus, considerând meseria prea periculoasă şi cum nu voia să audă de altă specialitate militară, a renunţat. Părerile de rău s-au dus repede şi a revenit la calmul şahistului, lăsând în urmă senzaţiile tari ale zborului.  

Întrebări şi răspunsuri:


Ce faceţi în timpul liber, atunci când alţii joacă şah?


Joc şah on-line. Au apărut o mulţime de site-uri de şah, sunt jucători din toată lumea, îşi transmit impresii unii altora. În ultima vreme am făcut o pasiune din agricultură, mai exact din viticultură. Am o casă la ţară îşi îmi place să merg acolo să mă ocup de vie.

La ce nivel se joacă astăzi şahul?

În general la nivel de amatori. Joacă pensionarii în Crâng, dar şi mulţi copii. Este un sport care dezvoltă gândirea. Chiar dacă nu fac performanţă, copiii care joacă şah ajungă să aibă rezultate bune la şcoală.


Ce-i place:


Mă simt bine când am stisfacţii din punct de vedere profesional. Îmi place să urmăresc la televizor competiţii sportive, să joc fotbal din când în când. Am călătorit mult prin ţară şi îmi place să admir peisaje.

Ce nu-i place:


Nu-mi place să vorbesc degeaba şi asta le spun şi copiilor.Mi se pare că muncesc în zadar. Nu-mi plac cei care nu sunt punctuali şi cei care nu se ţin de promisiuni. Eu sunt un tip ordonat, îmi place disciplina.

Profil:

Născut: 10 februarie 1958, Florica, jud. Buzău
Ocupaţie: antrenor de şah Palatul Copiilor, arbitru
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Stare civilă: căsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite