Portret: Mihai Mardan, poliţistul diriginte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este şef de post la Poşta Câlnău şi în fiecare săptămână merge la şcoală pentru a participa la orele de dirigenţie.Înainte de a fi poliţist, a lucrat timp de trei ani ca pompier militar. I-a lăsat pe alţii să lupte cu incendiile şi a plecat la şcoala de poliţie.

După absolvire a trecut prin mai multe posturi de poliţie rurală, iar de aproape trei ani este şeful agenţilor de la Poşta Câlnău. Cel puţin o dată pe săptămână, poate fi văzut prin şcoala din localitate cu catalogul în mână şi dacă nu ar fi îmbrăcat în uniformă, ar putea fi luat drept profesor.
S-a implicat foarte tare în viaţa comunităţii şi crede că îşi face munca mai uşoară dacă previne producerea unor evenimente. O face însă stil propriu, în şcoală, cu catalogul în mână „Localiatatea este tranzitată de DN2E85, iar pe acest tronson de drum se întâmplă multe accidente. De comun acord cu directorii şcolilor şi cu părinţii am hotărât să particip efectiv la orele de dirigenţie pentru activităţi preventive. Îmi place să lucrez cu copiii” afirmă agentul şef principal Mihai Mardan. O oră de dirigenţie cu poliţistul la catedră se desfăşoară întocmai ca una ţinută de profesor. Ia catalogul, intră la oră, face prezenţa elevilor şi ţine cursul cu tema alesă împreună cu dirigintele. Către sfârşitul orelor, de fiecare dată le dă elevilor teste ca să vadă ce au înţeles din discuţiile purtate. Lucrările ajung la postul de poliţie unde „dirigintele” în uniformă le pune note. Răspunsurile sunt discutate cu fiecare copil în parte la ora următoare.  Notele nu au decât valoare simbolică, important fiind ca elevii să rămână cu ceva cunoştinţe din ceea ce li se explică.

Temă pentru acasă

Orele de dirigenţie devin chiar mai riguroase cu Mihai Mardan, pentru că elevii primesc şi temă pentru acasă şi puţini sunt cei care îndrăznesc să se prezinte cu ea nefăcută. „Temele ţin de domeniul rutier, în special semnificaţia indicatoarelor. Fiecare elev este scos în faţa clasei şi discută pe indicatorul pe care l-a desenat, un stop sau o trecere de pietoni. Rezultatele acestei implicări constau în reducerea numărului de accidente în care sunt implicaţi copiii” spune poliţistul. În afară de educaţia rutieră, Mihai Mardan îi învaţă pe copii cum să se ferească de hoţi şi în general, ce trebuie să facă în afara şcolii pentru a nu intra în conflict cu legea sau pentru a nu deveni victimele unor  răufăcători.

Sprijinit de părinţi

Părinţii nu au avut nimic de obiectat în privinţa orelor de dirigenţie ţinute de şeful de post. „Am discutat cu ei şi au zis: „Domnule să va mai duceţi la ei pentru că au început să se mişte, să înveţe mai bine şi să aibă un comportament mai bun” susţine Mardan. Pentru ca Dirigenţia să fie cât mai atractivă, şeful de post i-a scos pe copii din clasă şi le-a arătat maşina de serviciu. A pornit sirena şi girofarul i-a suit în maşină, iar când au ajuns acasă, copiii le-au spus părinţilor că vor să se facă poliţişti.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum a fost prima întâlnire cu copiii?


Au fost surprinşi când m-au văzut în clasă, dar după aceea s-au obişnuit. Le-a plăcut şi mă întrebau când mă mai duc la ei la ora de dirigenţie. Dacă la prima oră au fost şi absenţi, la orele următoare nu a mai lipsit nimeni. În plus cei care au lipsit au venit cu tema făcută. 

V-aţi gândit să lăsaţi poliţia pentru un post la catedră?

Nu. Eu cred în munca de poliţist şi asta o să fac în continuare. Meseria de poliţist m-a determinat să am aceasă înclinaţie către şcoală. Consider că întotdeauna este mai bine să previi şi de aceea particip la ore.

Ce-i place:

În primul rând, munca de poliţist pe care nu poate nimeni să mi-o scoată din cap. Îmi place să lucrez cu copiii. Câteodată, în concediu mai merg la pescuit ca să mă relaxez. Îmi place să îmi petrect timpul liber cu familia, să fac câte ceva pe lângă casă.

Ce nu-i place:

Nu-mi place să mă cert cu nimeni, prefer să ascult oamenii şi să iau ce e mai bun de la ei. Eu sunt un tip calm nu mă enervez şi încerc să mediez conflictele. Nu-mi plac indivizii care încalcă legea.

Profil:


Născut: 13.12.1970 comuna Breaza, jud. Buzău
Studii: Şcoala de Agenţi de Poliţie Slatina, Facultatea de Drept
Ocupaţia: poliţist, şef de post Poşta Câlnău
Familie: căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite