Portret: Marinela Ţepuş trăieşte pentru teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinela Ţepuş
Marinela Ţepuş

Marinela Ţepuş a vrut încă din adolescenţă să intre în lumea teatrului. A visat să fie actriţă, însă destinul i-a rezervat altceva. A ajuns să trăiască în teatru şi pentru teatru, însă nu pe scenă. Este secretar literar, critic şi de aproape patru ani manager al teatrului „George Ciprian”din Buzău. Timpul liber şi-l petrece citind piese, iar cei mai buni prieteni şi i-a făcut în jurul scenei.

„În 1978 am terminat liceul. Fără să spun nimănui îmi doream să fiu actriţă ca toate adolescentele la un moment dat. Nu voiam să dau la altă facultate decât la teatru, iar pentru teatru nu mă simţeam pregătită.  Am fost angajată pentru câteva luni la o uzină din Bocşa” îşi aminteşte Marinela Ţepuş. Primea salariu de la uzină însă nu a călcat prin vreo secţie.  Pe acea vreme era „Cântarea României” în mare vogă şi teatrul muncitoresc de acolo a selectat-o în trupă.  Aşa a ajuns să facă teatru de amatori, dar într-un regim profesionist, spune actuala directoare de la „George Ciprian” pentru că a repetat cu regizori şi cu scenografi profesionişti de la teatrul din Reşiţa. S-a făcut repede remarcată şi după ce a tot primit premii pentru interpretare, la un moment dat a fost angajată la teatrul din Reşiţa ca şi corp-anasmblu. Pentru fiecare premiu primit, artiştilor li se dădea în bani preţul unui televizor color care costa foarte mult, aşa că era foarte avantajos să fii „cântirist” . N-a avut curajul să dea la actorie ştiind că erau 2-3 locuri pentru fete. S-a întors la Bocşa la teatrul muncitoresc.

Nu regretă că nu a ajuns actriţă

„Am avut o revelaţie că nu pot ieşi la pensie de la Cântarea României şi în 87 am dat examen la Universitatea de Vest şi am intrat la Filologie. În 1990 când s-a reînfiinţat secţia de teatrologie mi-am dat seama că la vârsta de 30 de ani e cam târziu să mai fac actorie şi am intrat la teatrologie. Acum nu îmi pare rău că nu m-am făcut actriţă, eram şi o fiinţă foarte emotivă şi nu cred că aş fi făcut faţă”, spune Marinela Ţepuş. După absolvirea primei facultăţi a ajuns secretar literar la Teatrul „Nottara” din Capitală şi a descoperit că meseria i se potriveşte ca o mănuşă. explică Marinela Ţepuş. În calitate de secretar literar a primit invitaţii să facă echipe pentru festivaluri şi astfel a fost cooptată de Răzvan Dincă, director al teatrului George Ciprian. El i-a propus să vină prin cumul secretar literar aici. A făcut alături de el, trei ediţii ale galei „Capul de regizor”, iar când Răzvan Dincă a plecat la Bucureşti a devenit ea director.„Secretarul literar citeşte piese şi face referate propunând repertoriul teatrului, susţine conferinţe de presă şi are în grijă câte un spectacol”,„Am acceptat pentru că am văzut cum creşte teatrul am văzut ce făcuse Paul Ioachim ce făcuse Răzvan şi am vrut să nu se piardă munca lor. Aşa m-am depărtat şi mai mult de casă, de Banat.”

Întrebări şi răspunsuri:


Sunteţi bănăţeancă, dar locuiţi la Bucureşti. Ce vă leagă de Buzău?


Sunt bănăţeancă şi vorbesc repede ca bucureştenii. Sunt însă îndrăgostită de Buzău iremediabil, de Parcul Crâng şi de castanii de pe Bulevardul Bălcescu. 50% din timpul pe care îl petrec la Bucureşti îl dedic teatrului „George Ciprian” pentru că noi fiind teatru de proiecte repetăm în Bucureşti.

Este mare diferenţa dintre teatrele bucureştene şi cele de provincie precum „George Ciprian”?


Buzăul nu este un teatru de provincie. Categoric. Nici nu a fost şi nu avea cum să fie. Aflându-se la 100 de kilometri de Bucureşti şi lucrând numai cu actori nu se poate numi un teatru de provincie. Noi circulăm şi jucăm în ţară mai mult decât teatrele din Bucureşti pentru că suntem ceva mai modeşti. Facem spectacole mici cu trei patru personaje, iar decorul încape într-o remorcă. 

Ce-i place:

Îmi place să călătoresc, dar am ajuns să constat că nu admir peisajele decât prin parbrizul maşinii sau de la fereastra trenului. Gândul meu este ac atunci când voi ieşi la pensie sau când nu voi mai fi atât de ocupată e să călătoresc. Îmi place Banatul, dar şi Parcul Crâng din Buzău.

Ce nu-i place:


Detest minciuna la toată lumea şi trădarea la prieteni. Mă deranjează mentaliatatea unora dintre români care nu ştiu să îşi găsească drumul în viaţă cu care să reuşească, dovadă că am rămas în urmă.

Profil:

Nume: Marinela Ţepuş
Născută: 10 noiembrie 1959, Duleu, jud. Caraş Severin
Studii: Facultatea de Litere- Universitatea de Vest Timişoara, Academia de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” Bucureşti-specializarea Teatrologie
Ocupaţie: director Teatrul „George Ciprian” Buzău, secretar literar la Teatrul „Nottara”

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite