Portret: Dumitru Cadulenco a făcut machetele celor mai frumoase biserici şi mănăstiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante clădiri din Buzău au câte o replică în miniatură realizată de Dumitru Cadulenco. Meşterul buzoian a făcut însă şi machete ale unor obiective din afara judeţului, în special biserici şi mănăstiri. Una dintre lucrările sale este expusă la Patriarhia Română. Este vorba despre macheta Catedralei Patriarhale pe care i-a dăruit-o Preafericitului Părinte Daniel.

Dumitru Cadulenco a început să meşterească în copilărie. Făcea aeromodele, navomodele s-a oprit în cele din urmă la machete de vitrină. „Pe parcurs mi-au venit cât de cât minţile la cap. Îmi dădeam seama: munceşti trei luni la un model şi îl fărâmi în câteva secunde” îşi aminteşte Dumitru Cadulenco.

În anul 1973 s-a angajat ca instructor coordonator la Casa Pionierilor, redenumită ulterior Palatul Copiilor. După numai câteva luni reuşea să impresioneze juriul unui concurs naţional cu macheta muzeului satului din Bucureşti şi a obţinut premiul I . „ De atunci nu a fost an în care să nu iau fie marele premiu, fie premiul I la concursuri naţionale. Am participat la expoziţii internaţionale în Slovacia, Polonia, Turcia. Era o recompensă pentru câştigătorii concursurilor naţionale. În fiecare an plecau în tabere internaţionale şi aşa am avut şansa să călătoresc”, povesteşte Dumitru Cadulenco.


Adevărata pasiune: machetele de biserici


La realizarea machetei „Muzeul Satului” i s-a interzis să reproducă biserici. „Treaba asta m-a ambiţionat. În plus colindasem taote mănăstirile Bucovinei şi Maramureşului şi am văzut frumuseţea lor. De-a lungul anilor am realizat peste 40 de machete de biserici şi mănăstiri după fotografii făcute de mine şi după pliante. Multe dintre ele au rămas la Patriarhie”  spune Dumitru Cadulenco. În plus a făcut peste o sută de machete de case vechi româneşti.

Comandă de la Bucureşti


Pe lângă lăcaşurile de cult pe care machetează cu pasiune, a construit replici ale unor obiective din oraş pentru care a primit comandă şi a reuşit astfel să se finanţeze pentru că materialele folosite nu sunt deloc ieftine. A primit o comandă şi de la Bucureşti de la primarul Onţanu care i-a cerut să facă machete ale bisericilor din sector demolate de comunişti. Patru dintre ele le-a terminat, însă proiectul a fost oprit.

Colecţie de cutii de chibrituri


Meticulos din fire, Dumitru Cadulenco lucrează ouă ornamentate cu mărgele, mozaic artistic, dar este şi un colecţionar împătimit. Are peste 3 000 de cutii de chibrituri din toate colţurile lumii, printre care şi două piese rare: cutii din Guyana Franceză, pictate manual de deţinuţi. Colecţia este completată de cutii de chibrituri din campanii electorale din nenumărate ţări.  

Întrebări şi răspunsuri:


Care este lucrarea cu care vă mândriţi cel mai mult?
Cel mai tare mă mândresc cu Catedrala Sfântul Sava pentru că am reuşit să o termin pe 8 noiembrie 2009, de ziua părintelui Milea, când a fost înălţată şi Episcopia Buzăului la rang de Arhiepiscopie.



Aveţi loc pentru toate obiectele colecţionate ?

Le ţin mai prin casă, mai pe la beci, în garaj, în bibliotecă. Toată casa este plină de obiecte, machete cutii de chibrituri, ouă pictate şi ornamenate, discuri cu muzică veche.

Profil:

Nume: Dumitru Cadulenco
Născut: 17 august 1941 Buzău
Ocupaţia: pensionar
Stare civilă: căsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite