Portret: Ciprian Sava, poliţistul cu frâie de motor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa sa în trafic nu trece niciodată neobservată. De mai bine de cinci ani el patrulează prin oraş sau pe şoselele din judeţ pe motocicletă. Ciprian provine dintr-o familie cu tradiţie militară, tatăl său fiind ofiţer, astfel că şi el şi-a dorit să îmbrace la rândul lui uniforma.

A reuşit acest lucru foarte repede căci a intrat la Liceul Militar de la Breaza. A realizat însă că nu uniforma de armată i se potriveşte cel mai bine şi după absolvire s-a orientat către poliţie. Ciprian Sava a urmat Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina unde a fost s-a făcut repede remarcat. Pentru că avea note bune şi avea cunoştinţe militare din liceu a fost desemnat şef al clasei.

Cel mai rapid

În anul 2003 după absolvire a revenit la Buzău ca poliţist la Serviciul Rutier. „Eu am ales acestă specialitate încă din şcoală. Am simţit că aici îmi este locul”, spune Ciprian.
Doi ani mai târziu a luat în primire o motocicletă, un BMW de ultimă generaţie, şi de atunci se poate spune că este cel mai rapid poliţist rutier. Ajunge primul la intervenţii reuşind să se strecoare fără probleme în locuri aglomerate, printre maşini.
Trecătorii îi admiră motocicleta, iar împătimiţii de motoare îl privesc cu oarecare invidie pentru că modelul pe care îl conduce este unul foarte puternic pe care puţini şi-l permit. Şoferii în schimb privesc lucrurile altfel.
„De multe ori sunt surprinşi, mă văd în ultimul moment sau abia când ajung în dreptul lor. Motocicleta este un element surpriză, un element de descurajare pentru şoferi. Atunci când mă întâlnesc îşi dau seama că nu mai au nicio scăpare că pot să îi ajung indiferent de situaţie”, spune Ciprian Sava.


Circulă şi cu maşina


Ca toţi motocicliştii a prins şi el microbul şi îşi întreţine singur vehiculul. Îi cunoaşte pe motocicliştii din Buzău care formează o comunitate. Este de acord cu ei atunci când susţin că nu sunt respectaţi în trafic.
„De curând au organizat un miting prin care au vrut să atragă atenţia asupra modului în care sunt trataţi de şoferi. M-au anunţat, eu am raportat superiorilor şi am primit aprobare să îi însoţesc la miting”, spune Ciprian.
Se desparte însă de motocicletă atunci când este în afara serviciului. Atunci poliţistul preferă să se deplaseze cu maşina. Ciprian Sava consideră că a făcut o alegere foarte bună intrând în Poliţia Rutieră şi nu se vede făcând altceva. Este absolvent al Facultăţii de Drept, are un master şi se pregăteşte pentru examenul de promovare în rândul ofiţerilor, dar şi-ar dori să prindă o funcţie tot la „Rutier”.

Întrebări şi răspunsuri:


Cu ce se dosebeşte poliţistul motociclist de colegi săi?


În primul rând este vorba de o deplasare mult mai rapidă, am posibilitatea să mă strecor foarte uşor în trafic şi să ajung primul la intervenţii. Văd despre ce este vorba şi îmi anunţ colegii.

Aţi avut misiuni mai delicate?


Mi s-a întâplat odată la mare. Eram detaşat pe Litoral şi un şofer a simulat că opreşte la semnal, însă a pornit în mare viteză şi a încercat să scape. Am pornit după el şi l-am ajuns fără probleme.

Ce-i place:


Îmi place să văd oameni educaţi, oameni cu bun simţ. Îmi place să fac mişcare şi să ascult muzică bună, muzica anilor 70-80. Când merg la petreceri îmi place să dansez, iar în concediu prefer să merg la munte unde este linişte şi aer curat.

Ce nu-i place:


Nu îmi place fotbalul. Ca spectator nu am mai fost la un meci de fotbal de când eram mic. La asigurarea ordinii în zona stadionului în schimb, nu ratez nici un meci. Nu îmi place mizeria în general, nu îmi plac şmecherii şi parveniţii. 

PROFIL:
Nume: Ciprian Alexandru Sava
Născut: 29.07. 1982, Braşov
Studii: Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina, Facultatea de Drept, Universitatea George Bariţiu-Braşov
Ocupaţie: agent principal de poliţie
Familie: căsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite